Terve.fi

Kutinaa ja kuivuutta

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 12.5.2014

Kysymys:

Minulla on ollut Mirena-kierukka muutaman kuukauden. Olen 20-vuotias enkä ole synnyttänyt. Onko normaalia, ettei kierukan poistolankoja aina tunne sormilla?

Entä onko normaalia, että tiputteluvuodon aikana tai alussa alapää kutisee lievästi? Muita hiivatulehduksen tai tulehduksen oireita ei ole ollut. Olen pitänyt tiputteluun pikkuhousunsuojaa, vaikka en usein sitä välttämättä tarvitsisi.

Olen kokenut yhdynnässä lieviä kipuja. Ne tuntuvat useimmiten emättimen suulla. Ovatko limakalvoni mahdollisesti kuivat? Muistaakseni myös Cerazette- ja Microluton-minipillerit ovat kuivattaneet limakalvoja. Käytämme liukastetta. Kipu ei estä seksä, ja se menee yleensä ohi, jos yhdyntä ei pitkity. Meillä on luottamuksellinen ja läheinen suhde.

Tunnen joskus yhdynnässä epämielyttäviää tuntemusta kohdunkaulan tienoilla. Voiko poistolanka painaa tai kutittaa? Entä pitäisikö minun käydä papa-testissä? Aloitin seksielämän muutama vuosi sitten. Kumppaneita on ollut kaksi. Minulla ei ole ollut sukupuolitauteja. Sain HPV-rokotesarjan 16-vuotiaana.

Näytä vastaus

Vastaus:

Synnyttämättömyys ei estä hormonikierukan asettamista. Jos on ollut yhdynnässä, sen asettaminen on harvoin ongelmallista. Joskus sillä hoidetaan myös runsaita kuukautisvuotoja, vaikka yhdyntöjä ei olisi ollut. Kun kierukka on asetettu, sen jatkeena olevat poistolangat katkaistaan noin 2 cm:n pituisiksi. Ne voi tuntea alkuun sormella kohdun suulla emättimen pohjalla. Langat vetäytyvät ajan myötä ­kohdunkaulakanavaan, eikä niitä voi itse tuntea. Ne eivät tunnu myöskään yhdynnnässä. Kun hormonikierukka on asetettu, ­limakalvot ­voivat vaivata ja valkovuoto lisääntyä. Tähän liittyy harvoin lääkkeillä hoidettavaa tulehdusta.Valkovuoto vähenee usein käytön myötä. Limakalvoja voi tarvittaessa hoitaa liukuvoiteella. HPV-rokotesarja suojaa tehokkaasti kohdunkaulasyöpää aiheuttavilta HPV-viruksen alatyypeiltä. Papa-kokeessa etsitään näiden virusten aiheuttamia kohdunkaulasyövän esiasteita. Lisäksi papa-kokeessa voi löytyä muita emättimen tulehduksia. Jos rokote on otettu ennen sukupuolielämän alottamista eikä tulehdusoireita ole, ei papa-näytettä tässä vaiheessa tarvita.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.