Hiivatulehduksella tarkoitetaan hiivasienen (yleisimmin Candida albicans) aiheuttamaa ulkosynnyttimien ja emättimen tulehdusta.

Hiivatulehdus on hyvin yleinen naisten vaiva, joka oirehtii ulkosynnyttimien ja emättimen kutinana, runsaana valkovuotona ja emättimen kirvelynä.

Lähteet:

Nieminen P. Vulvovaginiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016

Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Emättimen hiivatulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

Nieminen P. ym. Vaginiitin diagnostiikka. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 1997

Paavonen J. Hiivasienitulehdus, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011

Terve.fi

Touhutippa

Lähetin teille aiemmin tämän viestin: Hei. Olen 38 vuotias mies. Terskani iho on varsin herkkä ja toisinaan punottaa(yleensä ohi menevästi). Olen käynyt ihotautilääkäreillä ja urologeilla. Urologilla tässä alle kuukausi sitten. Mitään ihmeellistä ei havainnut.  Esinahkani on ihan normaali, eli ei liian tiukka. Kysymykseni koskee sitä että ärsyttääkö esinahan alle jäävä virtsa peniksen ihoa ja pitääkö se saada sieltä pois? Eli aiheuttaako se tulehduksia? Joskus on jäänyt virtsaa esinahan väliin. Joillakin englanninkielisillä sivustoilla sanotaan että penis pitäisi pitää kuivana ja kuivata virtsaamisen jälkeen, jos on iho-ongelmia tai balaniittia peniksessä. Joillain sivustoilla taas sanotaan että virtsa on steriiliä ja se huuhtoo smegmaa ja epäpuhtauksia. Miten siis on, kannattaako ärtyneessä vaiheessa tarkistaa että kaikki tipat ovat poistuneet esinahan alta ja kuivailla, vai onko tämä turhaa? Diabetesta ei ole diagnosoitu. Tässä olisi jatkokysymyksiä: Tosiaan unohdin mainita, kaksi kertaa minulle on tehty hiivatutkimus ja molemmilla kerroilla tulos on ollut negatiivinen. Voinko siis huoletta syödä sokeria ja vaaleita viljatuotteita, rasvaista ruokaa jne? Kysyisin myös että aiheuttaako touhutippa ärtymistä/tulehduksia peniksen alueella ja pitääkö se huuhdella sieltä pois jos terskan iho on ärtyneessä vaiheessa. Seksin jälkeen tietysti spermat ja muut nesteet tulee suihkuteltua pois. Toivottavasti nyt muistin laittaa kaikki. Kiitos jo ennalta.