Sairaudet

Taasko hiivatulehdus?

Kutisee ja tuntuu epämukavalta – kyseessä on vaiva, josta niin moni nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Lue lisää.

4.11.2017 Terve.fi

Kutisee ja tuntuu epämukavalta – kyseessä on vaiva, josta niin moni nainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Joskus emättimen hiivatulehdukset toistuvat. Elintavoilla hiivaa voikin hillitä.

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat kirvely, kutina ja ärsytys. Valkovuoto on vaaleaa ja kokkareista, joskus myös harmaata ja vetistä. Myös haavaumat ja punoitus ulkosynnyttimien limakalvoilla voivat kieliä hiivatulehduksesta. Kuumeilu, alavatsa- tai virtsaamisongelmat eivät puolestaan yleensä liity hiivatulehdukseen.

Kun oireet on tunnistettu, on aika käydä hiivan ehkäisyn kimppuun.

Ole tarkka hygieniasta. Pestä tietenkin pitää, mutta liian tiheä pesu, saippuan käyttö ja suihkuttaminen suoraan emättimeen ovat haitaksi. Pesuaineen pH:n tulee olla alle 7. WC-käynnillä taas pitää muistaa pyyhkiä edestä taakse. Myös seksi voi laittaa kehon bakteeritasapainon sekaisin.

Puuvilla- ja silkkialusvaatteet hengittävät eivätkä tarjoa otollista pintaa bakteerien leviämiselle. Samasta syystä kannattaa harkita siteiden sijasta tamponin tai kuukupin käyttöä.

Ruokavaliokin vaikuttaa hiivan esiintymiseen. Sokeri saa hiivan jylläämään, joten sitä tulee karsia ruokavaliosta. Sen sijaan hiivalla kohotettujen leipomuksien välttäminen on tarpeetonta.

Ehkäisypillerit ja antibiootit altistavat hiivalle, samoin raskaus ja diabetes. Antibioottikuuri tappaa myös hyviä bakteereja, joten sen aikana on viisasta tasapainottaa kehon bakteeristoa syömällä maitohappobakteereja.

Hiivaa voi usein hoitaa itselääkinnällä, kuten emätinpuikoilla tai suun kautta otettavalla lääkkeellä.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi