Terveellä iholla kasvaa normaalisti useita hiivalajeja eivätkä ne aiheuta ongelmia. Hiivatulehdukselle kuitenkin altistavat raskaus, ehkäisypillerit, diabetes, antibioottihoito ja immuunivajaus (esim. hiv, jotkut syövät). Antibioottihoidon aikainen hiivatulehdus lienee yksi yleisimpiä ongelmia.
Koostimme tälle sivulle tietoa yleisimmistä hiivatulehduksista. Löydät artikkelien esittelyistä myös lisätietolinkkejä.
Hiivatulehdus iholla
Ihon hiivainfektiolla tarkoitetaan tavallisesti Candida albicans hiivan aiheuttamaa infektiota kosteissa, hautuvissa taipeissa, kuten nivustaipeissa, pakaravaossa, rintojen alustoissa, kainaloissa, suupielissä tai kynsivalleissa. Ihon hiivatulehduksen tunnistaa ärhäkän punoittavan alueen tarkkarajaisesta, mutkittelevasta reunasta. Iho voi vetistää taivealueilla. Punoittavan alueen ympärillä voi näkyä pieniä tarkkarajaisia satelliittialueita. Lisäksi usein esiintyy myös kutinaa. Muiden ihottumien yhteydessä esim. atoopikoilla tai taivepsoriaatikoilla voi hiivaa, joka aiheuttaa lisäoireita. Muutkin hiivalajit kuin Candida albicans voivat aiheuttaa iholla hiivatulehduksia, esimerkiksi savipuoli-ihottumaa aiheuttaa Malazzesia furfur -hiiva. Hiivat voidaan tunnistaa viljelynäytteen perusteella. Ihon hiivatulehduksen hoito tapahtuu itsehoitovalmisteilla tai lääkärin määräämillä paikallishoitovalmisteilla ja tarvittaessa suun kautta otettavalla lääkehoidolla.
Hiivatulehdus suussa
Valtaosalla ihmisistä kasvaa suussa Candida albicans -hiiva ilman, että se aiheuttaa mitään oireita. Hiiva voi aiheuttaa oireellisen hiivatulehduksen suun ja nielun alueella tietyissä sairaustiloissa, kuten diabeetikoilla, hengitettävää kortisonilääkitystä käytettäessä tai vastustuskyvyn heiketessä. Jos suun hygienia on puutteellinen hampaiden harjauksen, hammasvälien ja kielen puhdistamisen laiminlyönnin takia tai proteesien omistajilla tekohampaiden puhdistuksen puutteellisuuden vuoksi, hiiva voi infektoida suun. Hiiva aiheuttaa suussa limakalvon punoittelua sekä vaaleita läiskittäisiä alueita. Lisäksi esiintyy suun polttelua, kipua ja arkuutta sekä pahanhajuista hengitystä. Hoito on suuhygienian parantaminen, klooriheksidiinisuuvesi sekä lääkärin tai hammaslääkärin määräämä lääkitys.
Hiivatulehdus emättimessä
Hiivatulehduksen emättimessä ja ulkosynnyttimissä aiheuttavat Candida albicans tai Candida glabrata -hiivat. Hiivatulehduksen ensioireita ovat valkovuodon lisääntyminen ja sen koostumuksen muuttuminen tahmeaksi, kokkareiseksi ja valkoiseksi. Tätä kokkareista valkovuotoa kerääntyy usein isompien häpyhuulten alle ihopoimuihin ja emättimeen sisälle. Emättimen hiiivatulehdukseen kuuluu myös kutinaa, joka voi olla voimakastakin. Lisäksi voi esiintyä punoitusta ja turvotusta emättimen limakalvoilla, häpyhuulissa ja häpykielessä. Limakalvolla voi näkyä punertavaa ihottuma ja se voi halkeilla herkästi. Virtsatessa ja pyyhkiessä saattaa kirveltää.
Hiivatulehdus peniksessä
Hiiva voi aiheuttaa peniksessä balaniitin eli esinahan alaisen tulehduksen. Terskan ja esinahan alueella esiintyy pieniä punoittavia kohoumia eli papuloita sekä vaaleaa katetta sekä limakalvon punoitusta. Kutinaa, arkuutta ja polttelun tunnetta voi myös esiintyä. Peniksen varressa hiiva aiheuttaa punoittavaa tarkkarajaisen alueen, kuten ihon hiivatulehduksessa.
Hiivatulehdus peräaukon seudulla
Hiivatulehdus voi ilmetä iholla peräaukon ympäristössä ja koko pakaravaossa kun iho hautuu istumisen ja paineen myötä. Ihomuutos on tarkkarajainen kuten muiden taivealueiden hiivatulehduksessa. Ihon punoitusta, vetistystä ja aristusta voi ilmetä. Oireena voi esiintyä myös peräaukon kutinaa, joka voi olla voimakasta (pruritus ani).
Hiivatulehdusten itsehoito
Kaikkien iholla esiintyvien hiivatulehdusten perushoito on vedellä ja saippualla pesu sekä huolellinen kuivaus kahdesti päivässä. Liiallista pesemistä ja ihon voimakasta hankausta pitää välttää. Taipeiden hautuminen tulee estää ilmavalla vaatetuksella ja käyttämällä pehmeää kangasta rintojen alla, vatsapoimuissa ja pakaravaossa. Myös talkkia voi käyttää ihon kuivana pitämiseen.
Apteekeista saa ilman lääkärin reseptiä itsehoitovalmisteita voiteina ja lääkepuutereina. Valmisteita ovat mm. (klotrimatsoli, ketokonatsoli, mikonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli, natamysiinivoide). Itsehoitovalmisteita käytetään yleensä kahdesti päivässä 2-3 viikon ajan. Jos itsehoito ei tepsi kolmessa viikossa, tulee hakutua lääkäriin.
Lääkärikirja: Emättimen hiivatulehdus
Lääkärikirja: Emättimen hiivatulehdus
Hiivatulehdus on varsin yleinen naisten gynekologinen vaiva. Se on hiivasienen (Candida albicans tai Candida glabrata) aiheuttama ulkosynnyttimien ja / tai emättimen tulehdus (vulvovaginiitti), joka oireilee tavallisimmin sukupuolielinten alueen kutinana. Oireettomana sitä ei tarvitse hoitaa, mutta oireilevana sen hoito on helppo toteuttaa.
Hiivatulehduksen hoito
Oireetonta hiivatulehdusta ei tarvitse hoitaa, eikä sen olemassaolosta tällöin olla tietoisiakaan. Oireilevana se on yleensä kiusallinen vaiva, minkä vuoksi lääkärin vastaanotolle usein hakeudutaankin. Hiivatulehduksen omahoitoon ei ole olemassa muita kuin lääkkeellisiä konsteja, sillä hiivasienen aiheuttama tulehdus rauhoittuu vasta, kun sieni on saatu nujerrettua lääkehoidolla. Onkin tärkeää, että hiivatulehduksen hoitoon aloitettu lääkekuuri käytetään ohjeiden mukaan loppuun asti muuten tulehdus voi uusia.
Lue lisää hiivatulehduksen itsehoidosta
Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä
Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä
Hiivatulehdukset mielletään usein naisten vaivoiksi, mutta myös mies voi saada hiivatulehduksen. Hiivatulehdukset ovatkin yleisimpiä esinahan alueen vaivoista. Miehet saavat hiivatulehduksen useimmiten yhdynnässä hiivatulehdusta sairastavalta naiselta. Noin 15 prosenttia miehistä, jotka harrastavat seksiä hiivatulehdusta sairastavan naisen kanssa, saavat hiivatulehduksen oireita. Kondomin käyttö pienentää infektioriskiä.
Lue lisää miesten hiivatulehduksesta
5 intiimialueen hiivatulehduksen yleistä oiretta
Jokainen, jolla on joskus ollut hiivatulehdus, tietää varmasti sen mukana usein tuoman sietämättömän kutinan intiimialueella – raastavan, lähes kivuliaan ja jatkuvan tuntemuksen, kunnes lääkitys saa oireet kuriin. Hiivainfektion oireet voivat sekoittua muihin alapään tulehduksiin ja siksi ensikertalaisen on hyvä varmistaa diagnoosi lääkärin vastaanotolla, missä voidaan ottaa näyte laboratoriossa tehtävää varmistusta varten. Lue artikkeli, jossa listataan hiivatulehduksen tyyppioireet intiimialueilla.
Lue lisää yleisimmistä hiivatulehduksen oireista
Lähteet:
Ihon hiivat ja niiden merkitys, Terveysportti 2012
Iho ja sukupuolitaudit. Therapia Fennica 9. painos 2007
Peräaukon kutina. Terveyskirjasto 2009.