Terve.fi

Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä

Hiivatulehdus voi vaivata myös miestä
Mies ja hiivatulehdus: tyypillisiä hiivatulehdus oireita miehellä ovat punoittava ihottuma terskassa tai peniksen varressa. Lue lisää miehen hiivatulehduksesta.
Julkaistu 25.6.2012

Myös mies voi saada hiivatulehduksen. Hiivatulehdukset mielletään usein naisten vaivoiksi. Vaikka hiivatulehdukset ovatkin yleisiä ja yleisempiä naisilla kuin miehillä, voivat myös miespuoliset henkilöt saada sen. Hiivatulehdukset ovatkin yleisimpiä esinahan alueen vaivoista.

Miehet saavat hiivatulehduksen useimmiten naisilta. Noin 15 prosenttia miehistä, jotka harrastavat seksiä hiivatulehdusta sairastavan naisen kanssa, saavat hiivatulehduksen oireita. Kondomin käyttö pienentää infektioriskiä myös tässä asiassa.

Miesten tyypillisiä hiivatulehduksen oireita ovat:

  • punoittava ihottuma terskassa tai peniksen varressa
  • lähes sietämätön kutina
  • pienet rakkulat peniksen kärjen alueilla
  • peniksen kärki/terska arka ja ärsyyntynyt
  • virtsan muuttuminen ”paksuksi” ja vaaleammaksi.

Miesten hiivatulehdus voi olla myös täysin oireeton, jolloin mies saattaa tartuttaa infektiotaan naiselle toistuvasti, ellei tulehdusta hoideta.

Hiivatulehduksen hoito onnistuu helposti – ilman reseptiä

Miesten hiivatulehdus voi olla kiusallinen ja pitkällinenkin vaiva, joten se on syytä hoitaa kuntoon. Onneksi hiivatulehduksesta on varsin helppo päästä eroon.

Hiivatulehduksen omahoitoon ei ole olemassa muita kuin lääkkeellisiä konsteja, sillä hiivasienen aiheuttama tulehdus rauhoittuu vasta, kun sieni on saatu nujerrettua lääkehoidolla.

Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan Erja Korteniemi-Poikela toteaa hyvänä hiivatulehduksen hoitokeinona olevan miehen ja naisen yhtäaikainen hoito. Näin tapahtuu siis myös silloin, kun vain toisella on oireita.

Tuolloin Korteniemi-Poikelan mukaan molemmat ostavat apteekista ilman reseptiä saatavaa hoitolääkettä, esimerkiksi Canestenia. Naiset käyttävät lääkepuikkoa (tosin myös tabletteja on markkinoilla, mutta puikolla oireet häviävät nopeammin ja tehokkaammin) ja miehet voidetta.

Hoitojakson aikana olisi syytä pitäytyä seksistä, koska muutoin hiivatulehdus voi tarttua kumppanilta toiselle ja takaisin. Kun hoito on samanaikaista, poistuu hiiva molemmilta yhtä aikaa ja tartunnat loppuvat.

Lähde: Buzzle

9 kommenttia