Terve.fi

Hiivatulehduksen hoito

Hiivatulehduksen hoito
Oireeton hiivatulehdus ei vaadi hoitoa. Jos oireita kuitenkin on, on niiden hoito helppoa joko vuorokauden kestävillä tablettihoidoilla tai emättimeen asetettavilla puikoilla.

Oireeton hiivatulehdus ei vaadi hoitoa. Jos oireita kuitenkin on, niiden hoito on helppoa. Markkinoilla on useita hiivatulehduksen hoitoon käytettäviä valmisteita. Ne ovat joko vuorokauden kestäviä tablettihoitoja tai emättimeen asetettavia puikkoja, joita käytetään 1–3 vuorokauden ajan. Raskaana oleville suositellaan tavallista pitempää puikkohoitojaksoa. Kumppanin tutkiminen ja hoito on suositeltavaa niissä tilanteissa, joissa naisen hiivatulehdus toistuu useita kertoja. Mikäli tulehdus uusii usein, on syytä hakeutua tutkimuksiin ja varmistaa taudinaiheuttaja.

Jos antibioottihoidon yhteydessä tulee usein hiivatulehdus, on perusteltua hoitaa ennaltaehkäisevästi myös mahdollinen hiivatulehdus.

Hiivatulehduksen omahoito

Oireetonta hiivatulehdusta ei tarvitse hoitaa, eikä sen olemassaolosta tällöin olla tietoisiakaan. Oireilevana se on yleensä kiusallinen vaiva, minkä vuoksi lääkärin vastaanotolle usein hakeudutaankin. Hiivatulehduksen omahoitoon ei ole olemassa muita kuin lääkkeellisiä konsteja, sillä hiivasienen aiheuttama tulehdus rauhoittuu vasta, kun sieni on saatu nujerrettua lääkehoidolla. Onkin tärkeää, että hiivatulehduksen hoitoon aloitettu lääkekuuri käytetään ohjeiden mukaan loppuun asti muuten tulehdus voi uusia.

Jos hiivatulehdukselle tyypilliset oireet uusivat esimerkiksi antibioottihoidon aikana ja aikaisemmin lääkärin vastaanotolla on todettu hiivatulehdus, hoito voidaan aloittaa ilman reseptiä myytävillä hiivatulehduslääkkeillä (ks. itsehoitovalmisteet).

Hiivatulehduksen lääkehoito

Yleisin hoitomuoto ovat emättimeen asetettavat puikot, joita tulee valmisteesta riippuen käyttää 1–3 vuorokauden ajan. Markkinoilla on myös suun kautta otettavia tablettimuotoisia kuureja, joiden kesto on tavallisesti 1 vuorokausi. Puikkohoidolla oireet häviävät usein tablettihoitoa nopeammin ja tehokkaammin.

Mikäli hiivatulehdus toistuu, on syynä usein hoidon keskeyttäminen. Näissä tapauksissa on syytä aloittaa uusi kuuri ja pitää huoli siitä, että sillä kerralla noudatetaan annettuja ohjeita. Toisinaan tartuntalähteenä voi olla kumppani joka tulee tällöin tutkia ja hoitaa asianmukaisesti.

Vaivaako hiivatulehdus, milloin lääkäriin?

Sukupuolielinten kutina, kirvely ja runsas, paakkuinen valkovuoto viittaavat selvästi hiivatulehdukseen. Lääkärissä kannattaa käydä varmistamassa tulehduksen luonne, jos itsehoitotuotteista ei ole apua, jos sinulla on oireita ensimmäistä kertaa, jos olet alle 16- tai yli 60-vuotias, olet raskaana, sukuelimissä on rakkuloita tai on muuten syytä epäillä, että oireet johtuvat sukupuolitaudista, myös kumppanilla on oireita tai jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia. Ota myös yhteys lääkäriin, jos oireina on myös kuumetta ja alavatsakipua.

Lähteet:

Nieminen P. Vulvovaginiitti, Lääkärin käsikirja 2016

Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Emättimen hiivatulehdus, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017

Nieminen P. ym. Vaginiitin diagnostiikka. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 1997

Paavonen J. Hiivasienitulehdus, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011

Julkaistu: 29.7.2019
1 kommentti