Sairaudet

Mistä tunnistat hiivatulehduksen?

Hiivatulehdus, näin tunnistat! Hiivainfektion oireet voivat olla samantyyppisiä kuin muissa alapään tulehduksissa.

Teksti Mari Kataja
26.6.2012 Terve.fi

Jokainen, jolla on joskus ollut hiivatulehdus, tietää varmasti sen mukana usein tuoman sietämättömän kutinan intiimialueella – raastavan, lähes kivuliaan ja jatkuvan tuntemuksen, kunnes lääkitys saa oireet kuriin.

Hiivainfektion oireet voivat olla samantyyppisiä kuin muissa alapään tulehduksissa. Tarkimman diagnoosin voi tehdä vain lääkäri ottamalla näytteen laboratoriokokeita varten. Mikäli epäilet hiivatulehdusta ensimmäisen kerran, kannattaa diagnoosi varmistaa lääkäriltä. Jatkossa tuttuihin oireisiin voi saada apua apteekin itsehoitolääkkeistä, joita saa ilman reseptiä.

5 intiimialueen hiivatulehduksen yleistä oiretta:

1. Ulkosynnyttimien ja emättimen kutina on yleisin hiivatulehduksen oire. Useimmiten kutina on voimakasta ja lähes jatkuvaa. Epämukavuus ja kutina voivat levitä emättimestä myös häpyhuuliin ja peräaukon suulle. Kannattaa huomioida, että kaikki kutinakaan ei ole hiivaa, vaan voi johtua pelkästä limakalvoärsytyksestä, kuten hankauksesta tai hajustetusta pesuaineesta.

2. Kirvely, arkuus ja punoitus emättimessä sekä häpyhuulten ja peräaukon tulehdusoireet ovat yleisiä. Limakalvoilla voi esiintyä myös haavaumia ja turvotusta. Vatsakivut eivät sen sijaan viittaa hiivatulehdukseen.

3. Valkovuodon lisääntyminen on tyypillinen hiivatulehduksen merkki ja usein sen koostumus muuttuu tahmeammaksi ja valkoiseksi. Vuoto voi olla myös kokkareista, mutta hiivatulehduksen ollessa kyseessä vuoto ei haise pahalle, vaan kyseessä voi olla muu tulehdus.

4. Virtsaamiskipu voi aiheutua virtsan osuessa ärsyyntyneisiin ulkosynnyttimiin. Kyseessä on tyypillinen hiivatulehduksen oire kutinan ja valkovuodon lisäksi, mutta voi olla yksinään merkki myös muusta tulehduksesta.

5. Sukupuoliyhteys voi tuntua kivuliaalta emättimen ollessa herkkä ja ärsyyntynyt, jolloin seksi tuntuu epämukavalta. Yksi vaihtoehto oireilulle on hiivatulehdus.

Miehet:

Miehet saavat hiivatulehduksen useimmiten naisilta ja se voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla. 15 prosenttia miehistä, jotka harrastavat seksiä hiivatulehdusta sairastavan naisen kanssa, saa hiivatulehduksen oireita. Hiivatulehduksen tyypillisimmät oireet miehillä ovat punoittava ihottuma terskassa tai siittimen varressa sekä kutina.

Mikäli kumppanilla on hiivatulehdus, kondomin käyttö yhdynnässä pienentää riskiä saada infektio. Hiivatulehdukseen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat kuitenkin heikentää kumista/lateksista valmistettujen ehkäisyvalmisteiden tehoa ja varmuutta. Myös siittiöitä tuhoavien ehkäisyvaahtojen teho voi heikentyä. Vaikutus on ohimenevä ja ilmenee ainoastaan hoidon aikana.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi