Sairaudet

Onko kehoni pH tasapainossa?

Kuvat iStock
23.11.2018 Terve.fi
Kysymys

Kärsin jatkuvista hiivatulehduksista ja migreenistä. Voisiko syy löytyä kehoni happo-emästasapainosta? Syön normaalia ruokaa, siis myös paljon lihaa, mutta lisäksi kasviksia ja perunaa.

Onkohan kehoni liian hapan? Auttaisiko pH-jauhe? Jos muuttaisin ruokavaliotani, voisinko päästä eroon inhottavista vaivoistani?

Vastaus
Vastaaja Anette Palssa
TtM, ravitsemusterapeutti

Kehon solujen ja veren pH eli vetyioniväkevyys on hyvin tarkkaan säädelty. Valtimoveren pH on 7,4, mutta on normaalia, että se vaihtelee 7,35–7,45 välillä. Kun elimistön pH laskee alle 7,35, puhutaan asidoosista. Kun se nousee yli 7,44, kyseessä on alkaloosi. Ihminen on hengenvaarassa, jos veren pH menee alle tai yli 7,0–7,8.

Monet solujen aineenvaihduntatuotteet, varsinkin hiilidioksidi, alentavat pH:ta. Tämän vuoksi kudosnesteen pH on hieman alhaisempi kuin valtimoveren pH keskimäärin. Solujen sisäinen pH on vieläkin alhaisempi eli noin 7,0. Kun ihminen syö, elimistössä syntyy happamia ja emäksisiä aineenvaihduntatuotteita.

Aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuten hiilihdioksidia ja vetyä, poistuu elimistöstä keuhkojen, virtsan sekä ihon ja suoliston kautta. Erilaisten säätelyjärjestelmien avulla kehon happo-emästasapaino säilyy hyvin vakaana. Ruoalla ei siis voi juurikaan vaikuttaa siihen. Sen sijaan, että mietit elimistösi pH-tasoa, kannattaa miettiä laajemmin, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin.

Migreenin ja hiivatulehdusten hoitoon suosittelen kasvisvoittoista, runsaskuituista ruokavaliota. Suosi proteiinin lähteenä kalaa, äyriäisiä, vaaleaa lihaa sekä kasviproteiineja. Punaista lihaa voi toki syödä kohtuullisesti. Kun lisäät ruokavalioosi kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljaa, saat suolistoosi lisää hyviä bakteereja. Ne vähentävät muun muassa matala-asteista tulehdusta. Hiivatulehdusten ehkäisyssä on hyödyllistä vähentää nopeiden hiilihydraattien, kuten sokerin ja valkoisten viljojen, käyttöä.

Suosittelen sinua kokeilemaan myös probioottivalmisteita. Ne pitävät huolta suolistosta ja normalisoivat sen bakteerikantaa.

Säännöllinen ruokarytmi on erityisesti migreenistä kärsiville tärkeä. Kiinnitä huomiota myös alkoholin käyttöösi. Nuku riittävästi, anna itsellesi aikaa palautua ja opettele säätelemään stressiä.

Asiantuntija: terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa, Terveystalo

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi