Terve.fi

Joka viidennelle tulee tämä alapään vaiva

Joka viidennelle tulee tämä alapään vaiva
Tyypillisiä kohdun laskeuman oireita ovat painon tunne lantiossa, pullotus emättimen aukossa, vaikeudet tyhjentää virtsarakkoa tai peräsuolta, alavatsan ja alaselän särky ja yhdyntävaikeudet.
Julkaistu: 26.2.2013

Yhdyntävaikeuksia naisella? Painontunnetta alavatsassa? Epämääräistä kiusallista tunnetta alapäässä? Virtsankarkailua? Voi olla, että vaivan nimi on gynekologinen laskeuma.

- Laskeuma tulee noin joka viidennelle naiselle iän myötä. Laskeumien määrä lisääntyy, kun väestö ikääntyy, mutta joskus nuorillakin esiintyy laskeumaa, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, apulaisylilääkäri, dosentti Anne Talvensaari-Mattila Oulun yliopistollisesta sairaalasta (Oys).

Joillakin naisilla voi käydä niin, että kohdun laskeuma näkyy jopa ulospäin: kohtu pullistuu ulos jalkojen välistä. Tällöinkään on tuskin syytä kiitää ambulanssilla sairaalaan.

- Ei ole syytä kauhuun, jos kuulee, että itsellä on kohdun laskeuma, rauhoittelee Talvensaari-Mattila. Kyse on useimmiten hyvänlaatuisesta vaivasta – ei henkeä uhkaavasta sairaudesta.

Gynekologinen laskeuma voi kuitenkin heikentää elämänlaatua merkittävästi ja aiheuttaa yhteiskunnalle kustannuksia.

Monenlaisia oireita

Tyypillisiä laskeuman oireita ovat painon tunne lantiossa, pullotus emättimen aukossa, vaikeudet tyhjentää virtsarakkoa tai peräsuolta, alavatsan ja alaselän särky ja yhdyntävaikeudet.

Joskus selviää vasta pitempään keskustelemalla, että potilas joutuu esimerkiksi auttamaan käsin, jotta uloste saadaan tulemaan, viittaa Talvensaari-Mattila laskeuman oireisiin.

Toisaalta samantyyppisiä oireita kuin gynekologisesta laskeumasta voi tulla myös muista syistä.

Laskeumatapauksissa yleistä on esimerkiksi se, että oireet pahenevat, kun on pitkään jalkeilla. Joskus taas voi käydä laskeuman takia niin, että nukkumaan mentyä joutuukin käymään vessassa tämän tästä.

Ei aina vaadi hoitoa

Lievää kohdun laskeumaa ei tarvitse hoitaa, ellei siitä ole vaivaa.

- Perusohjeena on, että ne naiset, joiden oireet eivät lievity konservatiivisella hoidolla tai joiden oireet ovat vaikeat, kannattaa lähettää erikoissairaanhoitoon, ohjeistaa Talvensaari-Mattila lääkäreitä.

- Kaikkein oleellisinta hoitopäätöksissä on se, miten nainen kokee gynekologiseen laskeumaan liittyvät oireensa.

Talvensaari-Mattilan mukaan joskus potilaalle riittää tieto siitä, ettei kysymyksessä ole vaarallinen vaiva.

Miten hoidetaan?

Laskeuman hoitokeinoja ovat esimerkiksi:

 • Painonhallinta
 • Ummetuksen välttäminen
 • Tupakoinnin lopettaminen
 • Fysioterapia. Lantionpohjan jumppa, joka vahvistaa lantionpohjan rakennetta
 • Paikallishoitona annettava estrogeenihoit.
 • Emättimeen asetettavat apuvälineet
 • Leikkaushoito. Arvion mukaan noin 11 prosenttia naisista joutuu elämänsä aikana leikkaushoitoon gynekologisen laskeuman takia. Heistä vielä noin 30 prosenttia joutuu uusintaleikkaukseen.

Mikä taustalla?

Gynekologisessa laskeumassa voi olla kyse esimerkiksi kohdun laskeumasta tai emättimen etuseinämän tai takaseinämän laskeumasta. Laskeuma voi olla myös edellä mainittujen yhdistelmä. Lisäksi myös emättimen pohja voi laskeutua.

Gynekologisen laskeuman taustalla voivat olla seuraavat syyt, listaa Talvensaari-Mattila:

 • Raskaudet ja synnytykset. Useat synnytykset eivät kuitenkaan automaattisesti lisää riskiä.
 • Diabetes.
 • Geneettiset tekijät.
 • Tupakointi.
 • Ylipaino, varsinkin keskivartalolihavuus.
 • Raskas ruumiillinen työ.
 • Ikääntymiseen liittyvä lantionpohjan lihasten heikkous ja estrogeenivaje.

Miten ehkäistä?

Laskeumia voi ehkäistä esimerkiksi painonhallinnan avulla sekä liikunta- ja työmuodoilla, jotka eivät kuormita lantionpohjaa.

- Kova, hyppivä ja repivä liikunta kuormittaa lantionpohjaa, sanoo Talvensaari-Mattila. Esimerkiksi juoksua hän ei kuitenkaan pidä riskilajina.

Tärkeää olisi myös muistaa pitää huolta lantionpohjan lihaksistaan.

- Synnytyksen jälkeen on paras hetki jumpata niitä lihaksia.

Anne Talvensaari-Mattila puhui Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa helmikuussa 2013.

3 kommenttia