Terve.fi

Lantionpohjan lihasjumppa lievittää kohdun laskeumia

Lantionpohjan lihasjumppa lievittää kohdun laskeumia
Kohdun laskeumia syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee.
Julkaistu: 4.3.2014

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja ne perustuvat 450 lantionpohjan elinten laskeumasta kärsivän naisen vuoden mittaiseen seurantaan. Tutkimuksen alussa puolet naisista satunnaistettiin joko lantionpohjan lihasten jumppaan tai verrokkiryhmään, joka ei tehnyt lihasharjoituksia.

Kun naisilta vuoden seurannan päättyessä kysyttiin heidän oireistaan, lantionpohjan lihaksia harjoittaneet kokivat oireidensa vähentyneen huomattavasti enemmän kuin verrokkinaiset.

Tutkijat pitävät tuloksiaan riittävän luotettavina, jotta lihasharjoittelun voi todella sanoa vähentävän kohdun ja muiden lantionpohjan elinten laskeumia. Vielä ei tosin tiedetä miten pitkäaikaisia hyödyt ovat.

Laskeumia syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee. Laskeumia kehittyy joka viidennelle naiselle, mutta nuorilla ja synnyttämättömillä ne ovat harvinaisia.

Lantionpohjan lihasharjoitusten lisäksi laskeumia hoidetaan emättimeen asetettavilla apuvälineillä sekä leikkauksilla. Myös laihduttaminen voi ehkäistä oireita.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2014

Copyright Duodecim 2014

Kommentoi »