Terve.fi

Hae apua koviin intiimialueiden kipuihin

Hae apua koviin intiimialueiden kipuihin
Monilla naisilla esiintyy koviakin kipuja intiimialueilla. On tärkeää opetella tietämään miksi sattuu ja mikä sitä voi aiheuttaa. Eräät sairaudet eivät ole niin harvinaisia kuin voisi luulla.
Julkaistu: 26.6.2012
Jos sinulla on intiimialueilla ankaria kipuja, nämä ovat ne viisi sairautta, joita lääkärisi alkaa ensimmäisenä tutkia.

Endometrioosi

Endometrioosi tarkoittaa kohdun sisäpinnan limakalvon kaltaisen kudoksen esiintymistä muualla kuin kohdussa ja se aiheuttaa yleensä myös erittäin kovat kuukautiskivut. Endometrioosi on varsin yleinen sairaus ja se koskettaa joka kymmenettä lisääntymiskykyistä naista. Noin 25-40 prosenttia jatkuvista alavatsakivuista voi johtua endometrioosista.
Mistä tunnistaa? Ankarat kuukautiskivut, joissa kipu kohdistuu useinmiten lantion alueelle, sekä joskus alaselkään ja jalkoihin, kielivät endometrioosista.
Diagnoosi. Jos on syytä epäillä endometrioosia, suoritetaan gynekologinen sisätutkimus. Munasarjojen pesäkkeet ja endometrioosikystat nähdään ultraäänellä, jos ne ovat tarpeeksi kookkaat. Varsinainen diagnoosi varmistetaan laparoskopiassa eli vatsaontelotähystyksellä, jossa voidaan ottaa pieni koepala tai näyte, tai pesäke voidaan poistaa kokonaan.
Hoito. Ensisijaisina lääkkeinä käytetään lievimmissä tapauksissa tulehduskipulääkkeitä, jotka yhdistettynä yhdistelmäehkäisylääkkeisiin kutistavat endometrioosikudosta. Vaikeammissa tapauksissa leikkaus on ainoa varteenotettava vaihtoehto. Joskus äärimmäisen harvoin joudutaan turvautumaan kohdunpoistoon.

Interstitiaali kystiitti

Interstitiaali kystiitti eli virtsarakon välikudoksen tulehdus tai kivuliaan rakon oireyhtymä aiheuttaa toistuvaa epämukavuuden tunnetta virtsarakossa.Mistä tunnistaa? Naiset sanovat, että interstitiaali kystiitti tuntuu kuin pahimmalta mahdolliselta virtsatietulehdukselta, joka aiheuttaa polttavaa tunnetta tai pistävää kipua virtsatessa ja silloin kun virtsarakko on täynnä. Jotkut oireyhtymää sairastavat joutuvat käymään jopa 60 kertaa päivässä vessassa.
Diagnoosi tehdään poissulkemalla muut samanlaisia oireita aiheuttavat sairaudet. Lääkäri testaa virtsan bakteeripitoisuudet sulkeakseen pois virtsatietulehduksen ja käyttää kystoskooppia eli rakontähystintä virtsarakon tutkintaan. Virtsarakon seinämän koepalan ottaminen voi olla tarpeellista, jotta voidaan ruksata syövän mahdollisuus yli.
Hoito. Lääkärit voivat määrätä antihistamiineja, joitain trisyklisiä masennuslääkkeitä tai muita lääkkeitä, jotka vaikuttavat suoraan virtsarakkoon.

Vaginismi

Vaginismi on tahdosta riippumattomien, yhdyntää häiritsevien kouristusten esiintymistä emättimen uloimman kolmanneksen lihaksistossa. Niin fyysiset, kuten vaikea synnytys, kuin emotionaaliset syyt voivat aiheuttaa kroonista lantionpohjan lihasten kireyttä.
Mistä tunnistaa? Painavuuden ja arkuuden tunnetta lantiossa, polttavaa, kutinaa ja kipua emättimen tai virtsaputken alueilla.
Diagnoosin tekee lääkärintarkistuksessa kokenut, mielellään seksologiaan perehtynyt lääkäri.
Hoito. Tehokkain hoito sisältää fyysistä lantionpohjan treenausta: lonkan ojennusta sekä venytysharjoituksia, joilla ehkäistään lantionpohjan lihasten kouristelua. Myös botox-pistoilla voidaan estää kouristelua rentouttamalla tilapäisesti lihaksia.

Lantioseudun laskimolaajentuma

Lonkan suonikohjut aiheuttavat kipua. Kuten jalkojen suonikohjuissakin, laskimoiden läpät tulevat heikoiksi eivätkä ne sulkeudu kunnolla, jolloin veri kasaantuu aiheuttaen kivuliasta painetta.
Mistä tunnistaa? Naiset yleensä valittavat turtuneisuutta, särkyä ja sykkivää kipua lonkan seudulla. Kipu on usein lievää tai kokonaan poissa aamulla, mutta se pahenee iltaa kohti tultaessa. Kipu voi helpottaa maate mennessä.
Diagnoosi tehdään erityisellä laitteella, jolla lääkäri mittaa poikkeavan laskimon koon ja siitä läpi kulkevan veren määrän.
Hoito. Lääkärit usein kokeilevat ensin progestiini-hormonia, minkä on tutkimuksissa havaittu vähentävän kipua ja kutistavan laskimoa. Jos lääke ei toimi, embolisaatiohoito on seuraava vaihtoehto. Embolisaatiohoidossa tukitaan ongelmasuonet ja se auttaa jopa 70 prosenttia potilaista. Jos nainen ei ole enää synnytysiässä, on kohdunpoiston todettu olevan kaikista tehokkain hoitomuoto.

Vulvodynia

Vulvodynia tarkoittaa ulkosynnyttimissä emättimen eteisen alueella esiintyvää kroonista kiputilaa, kirvelyä ja kosketusarkuutta, eikä sen aiheuttajaa tunneta. Sen arvellaan johtuvan toistuvien emättimen hiivatulehdusten laukaisemasta ulkosynnyttimien limakalvojen herkistyneestä reaktiosta hiivasienelle.
Mistä tunnistaa? Pysyvä tai ajoittainen polte ulkosynnyttimissä, joka voi levitä pakaroihin ja yläreisiin. Tampoonin asettaminen, istuminen tai farkkujen käyttö voivat laukaista kivun. Noin 80 prosentilla vulvodyniaa sairastavista naisista on myös yhdyntäkipuja.
Diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa, koska vulvodynian aiheuttaa ei tunneta. Lääkäri koskettaa vanupuikolla ulkosynnyttimien osia havaitakseen kipukohtia. Vulvodynialle ei ole omaa testiä, vaan lääkärit luottavat perusteelliseen tutkimukseen, terveyshistoriaasi ja muiden sairauksien poisrajaamiseen.
Hoito. Vulvodyniaan voidaan määrätä erilaisia lääkkeitä, esimerkiksi masennuslääkkeitä, ja jotkin asiantuntijat ovat saaneet lupaavia tuloksia yhdistämällä useita lääkkeitä ja antamalla yhdistelmän suoraan vahingoittuneisiin kudoksiin. Leikkaus, jossa poistetaan ulkosynnyttimien eteisen hermopäätteet, auttaa 90 prosenttia naisista, mutta se on viimeinen mahdollinen hoitokeino.
Aiheesta kertoo WebMd artikkelissa Help for Intimate Pain.
Kommentoi »