Sairaudet

Kutiseeko alapää? Vain neljännes tapauksista johtuu hiivasta

Alapään kutina voi liittyä kuukautiskiertoon tai bakteerikannan epätasapainoon. Mistä tietää, pitääkö mennä lääkäriin?

Teksti Tiina Tuppurainen
Kuvat Istock
14.5.2018 Voi hyvin

Juoksetko sinäkin apteekkiin ostamaan hiivalääkettä, kun alapäätä kutittaa?

Ei ehkä kannattaisi. Jos lääke ei auta, on todennäköisesti kyse jostain muusta.

– Kutinaa hoidetaan usein hiivana, vaikka vain neljäsosassa tapauksista kyse on siitä. Usein kutina johtuu normaalista sytolyysistä, selittää naistentautien erikoislääkäri, dosentti Pekka Nieminen.

Sytolyysi tarkoittaa sitä, että alapään normaali maitohappobakteerikanta hapattaa emätintä hieman liikaa.

Näin tapahtuu yleensä ennen kuukautisia ja niiden jälkeen. Tällöin alapään pH- arvo on neljä tai vähän alle.

Kun hapanta valkovuotoa valuu ulos, se voi kutittaa ja kirvellä. Vuoto voi myös tuoksua hieman tympeältä tai happamalta. Keskikierron aikana munasolu irtoaa ja estrogeenitasot nousevat. Tämä neutraloi alapään happamuutta, joten oireet vähenevät.

– Moni tulkitsee kutinan hiivaksi. Lääke voikin auttaa muutaman päivän, koska se nostaa alapään pH-arvoa. Hiiva ei kuitenkaan ole oireiden syy. Lääkkeiden liikakäyttö voi johtaa yliherkkyyteen, Nieminen muistuttaa.

Sen sijaan kannattaisi kokeilla käsikauppatavarana apteekissa myytävää paikallisestrogeenivalmistetta emätinpuikkona tai rasvana. Se vähentää hiukan maitohappobakteerien määrää ja nostaa näin alapään emäksisyyttä. Estrogeeni tukee myös alapään normaalia bakteeristoa.

Tunnista alapään oireet

Hälyttäviä oireita ovat äkillinen alavatsakipu ja kuume. Tällöin on aina syytä mennä heti lääkäriin. Kyse voi olla sisäsynnytyselinten, kohdun ja munasarjojen tulehduksesta. Aiheuttajana voi olla esimerkiksi klamydia.

Myös äkilliset muutokset, kuten valkovuodon muuttuminen entistä runsaammaksi, haisevaksi tai eriväriseksi, on syytä tutkia. Tällöin voi olla kyse bakteerien aiheuttamasta sekafloorasta, bakteerivaginoosista tai sukupuolitaudeista.

Kannattaa muistaa, että valkovuodon määrä ja koostumus vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Sen ei kuitenkaan pitäisi haista todella pahalle.

Bakteerivaginoosi: hajua ja kuplivaa vuotoa

Bakteerivaginoosin oireita ovat usein harmahtava, kalanhajuinen ja kupliva vuoto. Vaivasta kärsii noin 10–15 prosenttia suomalaisnaisista, suurin osa tietämättään. Se kun voi olla oireetonkin. Tällöin emättimen pH-arvo on kuuden paikkeilla.

Ongelma on, että diagnoosi voi joskus mennä metsään jopa lääkäriltä. Jos tulkitaan pelkkää valkovuodon koostumusta silmämääräisesti, saatetaan hoitaa väärää vaivaa.

– Potilas voi saada bakteerivaginoosiin antibioottikuurin, vaikka kyse olisi normaalista sytolyysistä. Tällöin mennään ojasta allikkoon, koska lääke hävittää alapään luontaista bakteeristoa entisestään, Nieminen sanoo.

Siksi pitäisi aina selvittää laboratoriokokeella, mistä todella on kyse. Niemisen mukaan on parasta, jos näyte otetaan ja tutkitaan mikroskoopilla heti, samassa huoneessa. Koeputkeen otetusta näytteestä voidaan tehdä joskus vääriä tulkintoja, kun se tutkitaan jälkikäteen.

Koska lääkäriin alapään kutinasta?

Aina ei kannata rynnätä välittömästi lääkärille. Esimerkiksi valkovuoto ei ole sellaisenaan sairauden oire. Se on alapään luontainen tapa puhdistaa itseään.

Vaihdevuosien aikana valkovuoto vähenee, mikä taas altistaa tulehduk sille ja bakteeriston epätasapainolle.

Samoin voi käydä myös synnytyksen jälkeen. Limakalvot ohenevat, jolloin ne ärtyvät ja tulehtuvat herkemmin. Se taas lisää kutinaa. Joillakin naisilla limakalvojen kuivuus on geneettistä. Siitä voivat kärsiä nuoretkin, tosin vaiva on harvinainen. Kuivuutta voi hoitaa itse paikallisestrogeenivalmisteilla.

Jos kärsii ajoittaisesta kutinasta, joka tuntuu liittyvän kierron alkuun, se on luultavasti normaalia. Nyrkki sääntö on, että jos oireet eivät katoa kuukautisten myötä, ne pitää tutkia.

Kutina voi johtua kuivasta ihosta

Ulkosynnyttimien kutina voi johtua myös ihon kuivumisesta, muistuttaa naistentautien erikoislääkäri, LKT Marjut Laurikka-Routti.

Alapäätä voivat ärsyttää tiukat vaatteet, pikkuhousunsuojat, tamponit ja siteet. Joskus taustalla on ihottumasairaus tai e-pillerit, jotka saattavat kuivattaa limakalvoja.

– Osa oireista voi olla peräaukon kutinoita. Suolen toiminnasta kannattaa huolehtia terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla ja tarvittaessa vaarattomilla ulostemassaa pehmentävillä jauheilla.

Seksikumppanin vaihtuminen on yksi mahdollinen syy oireille. Kestää aikansa tottua uuden ihmisen bakteerikantaan. Sukupuolitaudit on hyvä testata herkästi, ne kun voivat olla ­oireettomiakin.

Kannattaako käyttää maitohappobakteerivalmistetta?

Apteekissa myydään maitohappobakteerivalmisteita, jotka lupaavat hoitaa emättimen bakteeritasapainoa. Osa lääkäreistä suosittelee tuotteita, osa pitää niiden vaikutusta neutraalina.

– Kun noudattaa ohjeita eikä mene käsikauppavalmisteiden kanssa älyttömyyksiin, niitä voi käyttää, Pekka Nieminen sanoo.

Marjut Laurikka-Routti muistuttaa, että emätin hoitaa itseään.

– Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Terveen alapään bakteerifloora säilyy itsestään, siihen eivät maitohappo valmisteet auta. Elimistö yrittää aina korjata häiriön ensin itse. Lieviä oireita kannattaa seurata pari viikkoa ennen lääkäriin menoa, hän sanoo.

Jotkut saavat apua esimerkiksi lievään bakteerivaginoosiin intiimialueen maitohappovalmisteista. Niitä voi siis huoletta kokeilla.

Hoida itseäsi näin

  • Vältä liian kireitä vaatteita ja tekokuituja. Ne voivat ärsyttää alapään herkkää ihoa.
  • Tamponien käyttöä kannattaa harkita tarkkaan, sillä ne lisäävät tulehduksen riskiä. Tamponi pitäisi ainakin vaihtaa 3–4 tunnin välein. Ei ole suositeltavaa käyttää tamponia yön yli. Jos kärsit runsaista kuukautisista, mene gynekologille.
  • Kokeile luomupuuvil lasta valmistettuja siteitä. Ne hengittävät eivätkä ärsytä ihoa. Joissakin siteissä ja pikkuhousunsuojissa voi olla iho-oireita aiheuttavaa formaldehydiä.
  • Nuku ilman pikkuhousuja. Kulje välillä alapää paljaana kotona. Se kaipaa ilmakylpyjä.
  • Pese intiimialuetta vain vedellä enintään kahdesti päivässä. Pesuaineet voivat kuivattaa ja aiheuttaa kutinaa.
  • Jos iho tuntuu aralta, käytä apteekin ihoöljyjä (esim. Ceridal) tai perusrasvaa. Voit levittää sitä jo ennen pesua.
  • Kokeile kutinaan paikallis estrogeenivalmisteita. Ne kosteuttavat ja tukevat emättimen normaalia bakteeristoa. Maitohappobakteerivalmisteetkin voivat auttaa.
  • Käy seksin jälkeen pissalla. Bakteerit huuhtoutuvat virtsaputkesta, ja virtsatietulehduksen riski vähenee.
  • Käy kahden vuoden välein gynekologilla, vaikka oireita ei olisi.

Normaalia :

Kutina, jota kuukautiset lievittävät.

Kirkas ja miedontuoksuinen tai hajuton valkovuoto.

Ihoärsytys vaikuttaa liittyvän uuteen seksikumppaniin tai kireisiin housuihin.

Mene lääkäriin :

Jatkuva kutina, joka ei helpotu kuukautiskierron myötä.

Limakalvojen kipu ja arkuus.

Kuume ja alavatsakipu.

Alapään näppylät tai rakkulat.

Hyvin pahanhajuinen valkovuoto.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi