Sairaudet

Pulputtaako vatsassasi hiiva?

Hiivasienten vallankaappaus suolistossa voi saada mahan kuplimaan ja nivelet oireilemaan. Uusi ruokavalio hillitsee sienien elämää.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat Fotolia
15.4.2016

Kiusankappaleen nimi on Candida albicans. Se on tuttu syy emätintulehduksiin ja alapään kutinaan ja kirvelyyn. Muut oireet ovat vähemmän tunnettuja: suoli vuoroin lakkoilee ja juoksuttaa vessassa, ikenet ­tulehtuvat, iho kutisee ihottuman vuoksi ja väsymys ei hellitä. Joskus myös niveliä särkee tai mieli on maassa.

Vaikka syy oireisiin on hiivasienissä, niitä ei kannata täysin mustamaalata.

– Hiiva kuuluu normaaliin suoleen. Ongelma siitä tulee, jos se alkaa lisääntyä hillittömästi ja mikrobi­tasapaino suolistossa järkkyy, yleislääkäri Pyry Suonsivu Lääkärikeskus Bioksesta kertoo.

Suoliston vallankaappauksesta ei voi syyttää yksin Candida albicansia, sillä suolistossa elää ainakin pari­sataa erilaista hiivalajia. Normaalitilanteessa ne taistelevat elintilasta suoliston muiden mikrobien kanssa. 

Antibioottikuuri ja suoliston bakteeri- ja virusinfektiot muuttavat suolistossa vallitsevaa tasapainoa, sillä ne tappavat osan hyödyllisistä mikrobeista. Tällöin hiivasienet ja haitalliset mikrobit pääsevät niskan päälle. 

– Mikrobien erittämät toksiinit lisäävät suolen läpäisevyyttä, ja suolen kyky suojata elimistöä heikkenee. Samalla hiiva leviää verenkierron kautta muuhun elimistöön.

Lue myös: Mistä tunnistaa hiivatulehduksen?

Kilpirauhanenkin voi oireilla hiivan takia

Suolistohiivojen yhteyden mahavaivoihin ymmärtää, mutta miten ne vaikuttavat niveliin ja mieleen?

– Erilaiset suolistotulehduksia aiheuttavat bakteerit voivat laukaista jälkitautina reaktiivisen nivel­tulehduksen, jossa elimistö kehittää vasta-aineita kudoksille. Tällainen tulehdus on usein sitkeä ja vaikea hoitaa, Suonsivu sanoo.

Väsymys saattaa selittyä suoliston yhteydellä kilpirauhaseen. Kilpirauhanen säätelee osaltaan suoliston puolustuskykyä, ja sen häiriö vaikuttaa vireystilaan. 

Lue myös: Auttaako hiiva vatsavaivoihin?

Hiivasyndroomaa ei tunnusteta

Osa lääkäreistä kutsuu suoliston liiallisen hiivasienikasvun aiheuttamia oireita hiivasyndroomaksi, mutta valtaosa lääkäreistä kieltää koko vaivan. Miksi?

– Hiivan määrää voi mitata ulostenäytteestä muttei kovin luotettavasti. Länsimainen lääketiede kaipaa mitattavia tuloksia ja tutkimusnäyttöä. Hiivan aiheuttamat ongelmat ovat kokonaisvaltaisina vaikeita tutkittavia. 

Suonsivu tekee diagnoosin oireiden ja sen perusteella, miten laktoositon, gluteeniton, sokeriton ja pitkäketjuisia hiilihydraatteja karsiva SCD-ruokavalio vaikuttaa oireisiin. 

Uuden ruokavalion tarkoituksena on hillitä hiivan kasvua. Siinä lopetetaan sellaisten ruokien syöminen, jotka tarjoavat hiivalle otollisen kasvualustan. Näitä ovat ensisijaisesti sokeri- ja tärkkelyspitoiset ruoka-­aineet, kuten kotimaiset viljat, peruna ja ulkomaiset, kotimaisia sokeripitoisemmat hedelmät.

– Hiivaa sisältävät ruoka-aineet ovat harvoin ongelma, sillä hiiva kuolee kuumennettaessa. 

Ruokavalioon lisätään probiootteja, lähinnä maitohappobakteereja, sekä prebiootteja, kuten pellava­siemenrouhetta. Ne edistävät hyvien bakteerien kasvua.

Lisäksi tarvitaan vitamiini- ja hivenainelisiä. Ne tehostavat elimistön heikentynyttä puolustuskykyä. Ruoasta tulevat vitamiinit eivät välttämättä imeydy vahingoittuneen suolen pinnalta.

– Ruokavalio korjaa rikkoutuneen suolen seinämän nopeasti ja siten tavallisimmat oireet eli vatsavaivat ­häviävät parhaimmillaan parissa päivässä. Iho uusiutuu hitaammin, muutamassa kuukaudessa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi