Terve.fi

Auttaako hiiva vatsavaivoihin?

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu 15.4.2016

Kysymys:

Vatsani on herkkä, joten olen syönyt pitkään maitohappobakteereja. Haluan myös pitää suolistoni hyvässä kunnossa. Luontaistuotekaupassa törmäsin Saccharomyces boulardii -nimiseen hiivaan, jonka väitetään toimivan paremmin kuin maitohappobakteerit. Samaa ainetta näyttää olevan apteekin ripulinestolääkkeessä. 

Kannattaisiko vaihtaa maitohappobakteerini tuohon hiivaan vai söisinkö hiivaa maitohappobakteerien ohella? Voiko sitä syödä pitkäaikaisesti?

Vastaus:

Saccharomyces boulardii on ranskalaisen tiedemiehen Henri Boulardin jo vuonna 1923 eristämä hiivalaji, jota on pitkään käytetty helpottamaan erilaisia suolisto-ongelmia. Sitä käytetään muun muassa antibiootti- ja turistiripulin hoidossa. Luontaislääkinnän asiantuntijat kertovat, että se myös suojaa ja korjaa suolen limakalvoa.

Saccharomyces boulardii -hiivan ja maitohappo­bakteerien eroa voidaan kuvailla vaikkapa seuraavasti: hiiva­tyyppinen mikro-organismi suojaa ja korjaa suolen limakalvoja, jolloin maitohappobakteerikannat pystyvät kiinnittymään niille paremmin.

Jos suolen limakalvo on huonossa kunnossa, maitohappobakteerit eivät kykene toimimaan täydellä teholla. Maitohappobakteerit ovat suoliston omia luonnollisia bakteereita, jotka vahvistavat muun muassa elimistön vastustuskykyä.

Voit nauttia hiivavalmistetta sellaisenaan tai yhdessä maitohappobakteerien kanssa. Eräs tapa on nauttia  kuuriluontoisesti kumpaakin vuorotellen ja pitää välillä taukoja.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.