Terve.fi

Kuiva ja halkeileva iho peniksessä.

urologian erikoislääkäri

Riitta Rönkä
Julkaistu 15.7.2015

Kysymys:

Hei! Olen 22v mies ja oireet peniksessä alkoivat noin puoli vuotta sitten. Aina seksiä harrastaessani tyttöystäväni kanssa (yhdessä jo 1,5v) esinahka ärtyy ja seksin aikana/jälkeen esinahka alkaa punoittaa ja ärtyä. Tämän jälkeen esinahka hilseilee ja siihen ilmestyy halkeamia/haavaumia. Tämä tuottaa kipua vedettäessä esinahkaa taakse. Aloin käyttämään hydrokortison voidetta ihon parantamiseen ja se auttaa väliaikaisesti ja parantaa ihon, mutta sitten kun lopetan sen käyttämisen, niin jonkin ajan päästä (parista päivästä pariin viikkoon) iho kuivuu ja halkeilee uudelleen. Oireet alkoivat ihan yllättäen ja niitä ei ole aiemmin esiintynyt. Tyttöystäväni käyttää säännöllisesti e-pillereitä ja muuta ehkäisyä emme ole käyttäneet suhteen aikana.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

Ensinnäkin hiivatulehdus on tärkeä poissulkea. Jos jommallakummalla on hiivatulehdus, niin se voi aiheuttaa mainitsemaasi limakalvojen kuivumista. Naisilla hiivatulehduksen oireena on emättimen kutina ja valkovuoto. Oireen vuoksi on oleellisen tärkeää, ettet pese limakalvoja saippualla. Vesi tai sukupuolielinten alueelle tarkoitettu pesuaine voi vähentää limakalvojen kuivumista. Myös liiallinen peseminen kuivattaa limakalvoja, eli maksimissaan aamuin illoin pesut. Seksin jälkeen limakalvoille voi laittaa suojaksi esimerkiksi Ceridal öljyä. Öljyä voi tarvittaessa käyttää myös liukuvoiteena. Jos vaiva ei näillä ohjeilla lievity, niin näyttäytyminen lääkärin vastaaotolla, voi johtaa oikeaan ratkaisuun ja vaivan paranemiseen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.