Sairaudet

Touhutippa

23.6.2015 Terve.fi
Kysymys

Lähetin teille aiemmin tämän viestin:

Hei. Olen 38 vuotias mies. Terskani iho on varsin herkkä ja toisinaan punottaa(yleensä ohi menevästi). Olen käynyt ihotautilääkäreillä ja urologeilla. Urologilla tässä alle kuukausi sitten. Mitään ihmeellistä ei havainnut.  Esinahkani on ihan normaali, eli ei liian tiukka. Kysymykseni koskee sitä että ärsyttääkö esinahan alle jäävä virtsa peniksen ihoa ja pitääkö se saada sieltä pois? Eli aiheuttaako se tulehduksia? Joskus on jäänyt virtsaa esinahan väliin. Joillakin englanninkielisillä sivustoilla sanotaan että penis pitäisi pitää kuivana ja kuivata virtsaamisen jälkeen, jos on iho-ongelmia tai balaniittia peniksessä. Joillain sivustoilla taas sanotaan että virtsa on steriiliä ja se huuhtoo smegmaa ja epäpuhtauksia. Miten siis on, kannattaako ärtyneessä vaiheessa tarkistaa että kaikki tipat ovat poistuneet esinahan alta ja kuivailla, vai onko tämä turhaa? Diabetesta ei ole diagnosoitu.

Tässä olisi jatkokysymyksiä:

Tosiaan unohdin mainita, kaksi kertaa minulle on tehty hiivatutkimus ja molemmilla kerroilla tulos on ollut negatiivinen. Voinko siis huoletta syödä sokeria ja vaaleita viljatuotteita, rasvaista ruokaa jne? Kysyisin myös että aiheuttaako touhutippa ärtymistä/tulehduksia peniksen alueella ja pitääkö se huuhdella sieltä pois jos terskan iho on ärtyneessä vaiheessa. Seksin jälkeen tietysti spermat ja muut nesteet tulee suihkuteltua pois.

Toivottavasti nyt muistin laittaa kaikki. Kiitos jo ennalta.

Vastaus
Vastaaja Riitta Rönkä
urologian erikoislääkäri

Hei,

Aiemmin antamani kommentit edelleen samat. Ravitsemusasiaan en osaa ottaa kantaa. Ns. touhutippa on virtsaputken ja eturauhasen erittettä kiihottumisvaiheessa eikä sen pitäisi ärsyttää limakalvoja. Tosin jotkut miehet voivat olla allergisia omalle siemennesteelle. Tämä ilmenee siten, että noin 30 minuutin kuluttua siemensyöksyn ja orgasmin jälkeen, jolloin iholla nähdään positiivinen ihoreaktio omalle spermalle, flunssankaltaisia oireita, uupumusta sekä keskittymisvaikeuksia. Hiiva- ja sieni-infektion osoittaminen on useimmiten hankalaa ja niiden hoito perustuu usein kliiniseen havaintoon. Ihotautilääkäri osaa kuitenkin tätä asiaa arvioida parhaiten. Erityisesti suosittelisin välttämään liiallista peseytymistä, mikä kuivattaa limakalvoja ja saa ne helposti ärtyviksi. Toivotaan, että vaiva helpottuu. 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi