Sairaudet

9 outoa naisen alapään vaivaa ratkaisuineen

Alapään vaivoja on monenlaisia, ja ne saattavat usein säikäyttää. Yleensä syytä huoleen ei kuitenkaan ole, ja useimmista ongelmista pääsee hyvinkin helposti eroon.

Teksti Terve.fi-toimitus
Kuvat iStock
13.4.2015 Terve.fi

Ikävä todellisuus on, että alapäätä voivat vaivat monenlaiset ongelmat. On kutinaa ja hajuja, pahkuroita ja verenvuotoa. Pää menee vähemmästäkin sekaisin.

Prevention.com selvitti asiantuntijoilta, miten selvitä mahdollisimman vaivattomasti yhdeksästä yleisestä vaginaongelmasta.

1. Olet huomannut oudon pahkuran

Kukapa ei pelästyisi, jos alapäästä löytyy jokin kummallinen möykky. Asiantuntijoiden mukaan kyse ei kuitenkaan ole yleensä mistään vakavasta. Pahkura voi olla esimerkiksi sisään kasvanut karva tai kysta (ihonalainen vaurio). Lämpimät kylvyt voivat auttaa, ja lisäksi pahkuran päälle voi levittää myös hydrokortisonivoidetta, jos se näyttää tulehtuneelta. Jos pahkura ei katoa tai on kipeä, ota yhteyttä lääkäriin.

2. Alapäässäsi on kumma haju

Jos bikinirajastasi nousee kumma haju, jotakin on vialla. Ongelmana on se, että hajulle voi olla lukuisia eri syitä. Mene kuitenkin lääkäriin, sillä hän saa kyllä selville, mistä on kyse. Jos haju johtuu valkovuodosta, voi aiheuttaja olla bakteeritartunta, jolloin saatat tarvita antibiootteja. Toinen yleinen hajun aiheuttaja on unohtunut tamponi tai jumiin jäänyt kondomi – kyllä, näitä sattuu asiantuntijoiden mukaan useammin kuin luulisi. Älä kuitenkaan pelästy, lääkärisi hoitaa kyllä asian.

3. Vuodat verta, eikä se johdu kuukautisista

Jos tiputtelet verta tuntemattomasta syystä, kyse voi olla vain hormonaalisesta epätasapainosta, joka johtuu esimerkiksi väliin jääneestä ehkäisypilleristä. Jos tiputtelu on kuitenkin jatkuvaa, kannattaa siitä kertoa lääkärille, sillä se voi olla merkki tulehduksesta, raskaudesta tai polyypista kohdunkaulassa. Jos vuoto tapahtuu seksin jälkeen tai siihen liittyy valkovuotoa, kyse voi olla sukupuolitaudista. Jos vuoto on kuitenkin vain kertaluontoista esimerkiksi erityisen rajun seksin jälkeen, siitä ei luultavasti tarvitse huolestua.

4. Kärsit kutinasta

Tuntuuko siltä, että pöksyissäsi juoksisi muurahaisia? Toistuva kutina, erityisesti valkovuodon yhteydessä, voi olla merkki hiivatulehduksesta. Jos olet kuitenkin yrittänyt hoitaa ongelman, eikä kutina siltikään lakkaa, voi kyse olla ihon reaktiosta esimerkiksi saippuaan tai jopa pyykinpesuaineeseen.

5. Kärsit oudosta valkovuodosta

Kuten olet jo ehkä jo huomannut, valkovuoto on yhteydessä lukuisiin ongelmiin. Jos kyse on kuitenkin joka kuukautisesta ongelmasta, ei ole syytä huoleen. Valkovuotoa on useimmilla naisilla, ja se on täysin normaalia. Jos taas huomaat muutoksia vuodon värissä, koostumuksessa tai hajussa, kerro asiasta lääkärille.

6. Virtsaaminen tai seksin harrastaminen sattuu

Kipu emättimessä tai häpyhuulissa voi olla merkki sukupuolitaudista. Jos kipu kestää pidempään kuin pari päivää, ota yhteys lääkäriin. Jos koet kipua vain pari kertaa seksin jälkeen, kyse on todennäköisesti limakalvojen kuivuudesta, jolloin kannattaa kokeilla seksin aikana liukastevoidetta.

7. Alapääsi tuntuu turralta

Tämä ei tietenkään ole normaalia mutta asiantuntijoiden mukaan yleistä varsinkin niillä, jotka pyöräilevät paljon. Jos kärsit tästä ongelmasta, hanki pyöräsi satulaan pehmuste.

8. Kärsit alapään kuivuudesta

Alapään kuivuus saattaa kuulostaa vanhempien naisten ongelmalta, mutta todellisuudessa tämä vaiva ei katso ikää. Kuivuus saattaa iskeä esimerkiksi raskauden jälkeen tai silloin, jos käytät jotakin tiettyä lääkitystä, kuten mielialalääkkeitä tai antihistamiinia. Jos kuivuus on sinulle ongelma, kokeile liukastevoidetta tai keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

9. Tunnet kovaa kipua

Kova vaginaalinen kipu, erityisesti seksin aikana, voi olla merkki endometrioosista tai kystasta munasarjoissa. Lääkärisi voi tehdä ultraäänitutkimuksen, jotta ongelman syy selviää.

Lähde: Prevention.com

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi