Terve.fi

Emättimen kuivuus

Emättimen kuivuus
Emättimen kuivuus on monelle kiusallinen ongelma vaikka olisikin halua yhdyntään. Seksuaalisia toimintoja kun ei voi omalla tahdolla säädellä.
Julkaistu 16.10.2009

Limakalvojen kuivuus voi johtua lukuisista eri syistä. Eräs tavallisimmista syistä on esimerkiksi elimistön hormonimäärän mataluus, joka voi johtua ns. matala-annos yhdistelmäpillerien vaikutuksesta. Usein myös vaihdevuosiin saavuttaessa ja eritoten niiden jälkeen, limakalvot kuivuvat eivätkä pelkät liukasteet tällöin monestikaan riitä takaamaan riittävää kosteutta. Myös raskauden jälkeinen aika ennen kuukautiskieron käynnistymistä (eli hormonitoiminnan tasapainottumista) voi aiheuttaa väliaikaista limakalvojen kuivumista. Atoopikoilla kuivuusongelma koskee myös limakalvoja.

Apteekista saa kuitenkin reseptivapaita, paikallishoitoon tarkoitettuja hormonivalmisteita, jotka sekä hoitavat limakalvoja että auttavat niiden kostumiseen. Vaikka nämä valmisteet ovat reseptivapaita, kannattaa niiden käytöstä neuvotella ensin lääkärin kanssa.

Edellä mainittujen syiden lisäksi myös sukupuolitaudit tai niiden pelko, virtsatietulehdukset, imettäminen, hormonitason laskeminen tai lääkkeet saattavat heikentää kostumista vaikka olisikin kiihottunut. Kaupalliset liukasteet auttavat hyvin tällaisissa tilanteissa. Tavallista vesi-öljypohjaista perusvoidetta voi kokeilla turvallisesti myös tähän tarkoitukseen.

Kommentoi »