Terveys

Nainen, tunne alapääsi - 15 syytä

15 tärkeintä asiaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää omasta intiimialueestaan ja anatomiasta: immenkalvo, väliliha, virtsaputki, kohdunkaula, vagina, hiivatulehdus, kutina, punoitus, haju, stringit, sheivaus, häpykarva, punainen näppy, näppylä, karvatuppi, sukupuolitauti, seksi, lävistys. Lue lisää.

Teksti Johanna Rytkönen
21.6.2012 Terve.fi

Yllättävää kyllä, on paljon naisia, jotka eivät ole koskaan tutustuneet sukupuolielimiinsä. Epätietoisuus omasta kehosta aiheuttaa ahdistusta, epävarmuutta ja joskus myös käsityksen siitä, että omat sukupuolielimet ovat jotenkin inhottavat ja rumat.

Naisten tulisi kuitenkin muistaa, että vaginakin on osa kehoa. Se ei ole tuntematon kuoppa erillään kehosta. Vagina on osa naista, ihan samalla tavoin kuin sydän, keuhkot ja silmätkin.

Koska naiset harvoin keskustelevat ja kyselevät avoimesti sukupuolielimiinsä liittyvistä asioista, WebMD.com-sivusto päätti listata 15 tärkeintä asiaa, jotka jokaisen naisen tulisi tietää omasta intiimialueestaan.

1. Tunne anatomiasi

Useimmat naiset eivät tunnista immenkalvoa, välilihaa, virtsaputkea tai kohdunkaulaa. Monet eivät tiedä, että vagina päättyy kohdunkaulaan. Siksi jotkut naiset säikähtävät, jos he esimerkiksi hukkaavat tampoonin vaginaansa – he uskovat, että se saattaa päätyä vaikka heidän keuhkoihinsa.

Toinen yleinen harhaluulo on, että naiset virtsaisivat vaginastaan. Naiset, kuten miehetkin, virtsaavat kuitenkin virtsaputken läpi. Virtsaputki sijaitsee erillään vaginasta, ja se johtaa virtsarakkoon. Monet naiset eivät kehtaa myöntää, etteivät he tiedä tätä asiaa omasta kehostaan, eivätkä uskalla kysyäkään.

2. Tutustu vaginaasi

Käytä käsipeiliä tutkiaksesi vaginaasi. On tärkeää tutustua kehon kaikkiin osiin, jolloin on helpompi tietää, jos jotakin on vialla.

3. Vaginaa ei tarvitse pestä hygieniatuotteilla

Vagina puhdistuu itsestään. Voit käyttää mietoa shampoota ja levittää sen käsilläsi, mutta vältä saippuaa ja hankaavia pesulappuja. Älä myöskään käytä naisille tarkoitettuja hygieniatuotteita, sillä ne häiritsevät vaginan normaalia ja herkkää bakteeritasapainoa.

4. Vaginaalinen vuoto on normaalia

Vagina koostuu limakalvosta, joten on täysin normaalia, että se joskus vuotaa. Vuoto on yksilöllistä – joillakin naisilla sitä esiintyy enemmän kuin toisilla. Esimerkiksi ehkäisypillereiden käyttö vaikuttaa vuodon määrään.

5. Tarkkaile mahdollisia tulehduksen oireita

Hiivatulehdukset aiheuttavat tyypillisesti valkoista, raejuustolta näyttävää vuotoa sekä kutinaa ja punoitusta. Hajua hiivatulehduksiin ei kuitenkaan liity. Toinen yleinen tulehdus naisilla on bakteeri vaginosis, joka aiheuttaa kellertävää tai vihertävää vuotoa sekä pahaa hajua erityisesti seksin jälkeen.

6. Tiedä, milloin kannattaa käydä gynekologilla

Jos kärsit polttavasta, kutiavasta ja epätavallisesta vuodosta, tai jostain muista yli viikon kestävistä oireista, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Jos vuoto ei ole vihreää tai pahanhajuista, kyse on tuskin mistään vakavasta.

7. Älä hoida kutinaa reseptivapailla voiteilla

Reseptivapaat voiteet saattavat hoitaa ongelma tilapäisesti, mutta niiden sisältämät kemialliset ärsykkeet voivat pahentaa oloasi myöhemmin, sillä ne saattavat johtaa ikävään kutinakierteeseen.

8. Stringit eivät aiheuta hiivatulehduksia

Vastoin yleistä luuloa stringejä ei voi syyttää hiivatulehduksista. Jos sinulla kuitenkin on jo hiivatulehdus tai jokin muu ärsyttävä oire, stringit saattavat pahentaa oloasi. Tällaisessa tilanteessa kannattaa suosia tavallisia alushousuja tai nukkua alasti.

9. Sheivaus ei ole välttämätöntä

Jotkut naiset sheivaavat intiimialueensa, toiset taas käyvät bikinivahauksessa tai suosivat luonnollista vaihtoehtoa. Intiimialue kannattaa siistiä tavalla, joka tuntuu itsestä hyvältä ja sopivalta. Jotkut naiset eivät halua leikata häpykarvojaan lainkaan.

Sheivaus on suosituin tapa poistaa häpykarvat, sillä se on yksinkertaista, halpaa ja nopeaa. Sheivauksella on kuitenkin myös huonot puolensa, kuten punaiset näpyt ja ärtyneet karvatupet. Siksi ennen sheivausta kannattaakin kylpeä lämpimässä vedessä, käyttää laadukkaita teriä ja vaihtaa ne tarpeeksi usein.

10. Seuraa kuukautiskiertoasi

Nuorilla naisilla ei usein ole käsitystä siitä, millainen on normaali kuukautiskierto. Kuukautisten pitäisi tulla aina 21–40 päivän välein ja kestää noin seitsemän päivää, jotta ne olisivat normaalit.

Epänormaalia on, jos kuukautisvuoto kestää kymmenen päivää, sisältää hyytymiä tai aiheuttaa kipua, joka häiritsee normaalia elämää. Ongelmista kannattaa puhua gynekologin kanssa, joka selvittää syyn kipuun ja jatkuvaan vuotoon.

11. Voit saada sukupuolitaudin, vaikka käyttäisitkin kondomia

Kondomit pettävät noin 15 prosentin todennäköisyydellä. Monet naiset uskovat, että kondomit suojaavat 100 prosenttisesti raskaudelta ja sukupuolitaudeilta, mutta näin ei ole.

12. Voit tulla raskaaksi ehkäisypillereistä huolimatta

Vaikka pillereitä käyttäisi oikeinkin, ne voivat pettää viiden prosentin todennäköisyydellä. Lisäksi monet naiset unohtavat pillerin silloin tällöin.

13. Seksin ei pitäisi sattua

Monet naiset kärsivät hiljaisesti siitä, että heihin sattuu seksin aikana, sillä he ovat usein liian häpeissään sanoakseen mitään. Kivuista kannattaa kuitenkin puhua gynekologin kanssa, joka ottaa selvää kivun aiheuttajasta.

14. Lävistys on kirurginen toimenpide

Jos harkitset genitaalilävistystä, kannattaa etsiä lävistäjä, jolla on toimintaan lupa sekä käytössä hygieeniset välineet. Kaikilla kirurgisilla toimenpiteillä on riskinsä. Lävistys voi aiheuttaa tulehduksen tai verenvuodon sekä vahingoittaa intiimialueiden anatomiaa. Lävistyksen aiheuttama tulehdus voi haitata seksielämää, aiheuttaa kipuja genitaalialueelle sekä ongelmia virtsatessa koko loppuelämän ajan.

15. Etsi gynekologi, johon luotat

Sovi gynekologisi kanssa ensitapaaminen, jossa tutustut häneen. Gynekologin pitää olla sellainen, jolle on helppo kertoa ongelmista käyntien aikana. Nuorempien naisten kannattaa käydä tarkastuksissa kerran puolessa vuodessa, jolloin he voivat esittää kysymyksiä seksielämästään ja muista elämänsä muutoksista.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi