Sairaudet

Raskaana ja hiivatulehdus? Varovasti suun kautta otettavan flukonatsolin kanssa, sanoo FDA

Raskaus ja hiivatulehdus? Raskaana olevan on syytä keskustella lääkärin tai neuvolan ammattilaisen kanssa, ennen kuin säntää käyttämään hiivalääkkeitä omin päin.

28.4.2016 Terve.fi

Suomalainen suositus: raskaana olevan on syytä keskustella lääkärin tai neuvolan ammattilaisen kanssa eikä ryhtyä käyttämään hiivalääkkeitä omin päin.

Suun kautta otettavasta hiivalääke flukonatsolista (Diflucan) on saatu tanskalaistutkimuksessa tuloksia, joita analysoidaan parhaillaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääketurvallisuusvirastossa (FDA).

Virasto kehottaa 26.4.2016 päivätyssä tiedonannossaan lääkäreitä olemaan varovaisia flukonatsolin suhteen silloin, kun potilas on raskaana. Raskaana olevia naisia pyydetään keskustelemaan lääkäriensä kanssa muista hoitovaihtoehdoista hiivasienitulehduksen hoidossa. Raskaana oleville suositellaan ensisijaisesti paikallisesti käytettäviä hiivalääkkeitä, kuten emätinpuikkoja.

Tarkempi suositus annetaan, kunhan tutkimuksen tulokset on saatu analysoitua.

Tutkimuksessa huomattiin, että suun kautta otetun flukonatsolin useiden korkeiden annosten ja kohonneen keskenmenoriskin välillä on yhteys: raportoitiin muita enemmän keskenmenoja, kun raskaana olevat olivat syöneet korkeita annoksia flukonatsolia (400–800 mg/päivä) pidempään kuin kerta-annoksena.

Suomalaissuositus: ei omin päin hiivalääkkeitä, kun on raskaana

Suomalaisen Terveyskirjaston asiantuntija-artikkelissa suositellaan, ettei raskaana oleva käyttäisi hiivalääkkeitä omin päin, ennen kuin on keskustellut lääkärin tai neuvolan ammattilaisen kanssa.

Diflucanin suomalainen pakkausseloste kertoo jo nyt, ettei raskaana olevan tule käyttää Diflucania, ellei lääkäri ole sitä erityisesti määrännyt.

Flukonatsolia käytetään sienten aiheuttamisen infektioiden hoitoon ja sieni-infektioiden estämiseen. Sitä saa ostettua apteekista ilman reseptiä hiivasienitulehduksen hoitoon, jos naisella on aiemmin ollut lääkärin toteama hiivasienitulehdus. Oireita ovat esimerkiksi kutina ja kirvely emättimessä ja ulkosynnyttimissä.

Verrokkina myös potilaat, jotka käyttivät paikallisesti annosteltavaa hiivalääkettä

Tanskalaistutkimus on julkaistu arvostetussa JAMA-lehdessä.

– Ennen kuin saadaan lisää tietoa, voi olla suositeltavaa noudattaa varovaisuutta flukonatsolin määräämisessä raskaana oleville, kirjoittavat tutkijat. Heidän mukaansa on syytä selvittää lisää myös sitä, liittyykö tähän hiivalääkkeeseen ennenaikaisen synnytyksen vaara. Kyseisessä tanskalaistutkimuksessa ennenaikaisen synnytyksen riski ei ollut merkitsevästi kohonnut.

Tutkimuksessa verrattiin flukonatsolia käyttäneiden naisten keskenmenolukuja ja ennenaikaisten synnytysten määriä niihin raskaana olleisiin, jotka eivät käyttäneet hiivalääkettä tai käyttivät paikallisesti annosteltavaa hiivalääkettä.

Lue myös:

Hiivatulehdus, tietopaketti

Kutina ei aina ole hiivatulehdusta

Lähteet:

FDA (U.S. Food and Drug Administration) 26.4.2016 I ja II

JAMA. 2016;315(1):58-67. doi:10.1001/jama.2015.17844.

Diflucanin pakkausseloste (Fimea)

Terveyskirjasto

Ob.Gyn. News

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi