Tunnetko luontoäidin rohdot intiimialueen vaivoihin?

Tunnetko luontoäidin rohdot intiimialueen vaivoihin?
Kasvispainotteisella ruokavaliolla voi vaikuttaa kehon hyvinvointiin, mutta monet yrtit ja rohdot sopivat alapään vaivojen täsmähoitoon. Niin hiivatulehdukseen kuin kuiviin limakalvoihin löytyy luontaisia hoitokeinoja.
Julkaistu 18.6.2013

Intiimialueen kuivat limakalvot ovat hyvin tyypillinen vaiva. Kuivat limakalvot aiheuttavat kirvelyä ja arkuutta ja vaikeuttavat yhdyntää. Vaihdevuosien aikana ja jälkeen seksuaalinen kanssakäyminen voi vähentyä kuivien limakalvojen vuoksi.

Ulkoisesti kuivien limakalvojen hoitamiseen voi käyttää kasviöljyjä. Periaatteessa mitä tahansa luonnonmukaista kasviöljyä voi käyttää.

– Esimerkiksi porkkana-kehäkukka -öljy sopii tähän tarkoitukseen. Kehäkukan sisältämä A-vitamiini hoivaa ja huoltaa kuivia limakalvoja. Kasviöljy toimii myös liukuvoiteena ja hoivaa samalla miehen penistä, kertoo Frantsilan luomuyrttitilan perustaja ja agronomi Virpi Raipala-Cormier.

Kondomia käytettäessä öljyjä ei voi käyttää, sillä öljyt voivat vaurioittaa kondomia.

Ruokavalio vaikuttaa limakalvoihin

Itseään ja omaa seksuaalisuuttaan voi hoitaa myös sisäisesti kehon luonnollista estrogeenitasoa kohottavien ruoka-aineiden avulla. Tällaisia ruoka-aineita ovat muun muassa soijatuotteet, kuten tofu. Myös erilaiset öljyt vaikuttavat ihmisen hormonitoimintaan.

– Optimaalisia öljyjä ovat esimerkiksi monipuoliset omegaöljyt: hamppu-, tyrni- ja helokkiöljyt. Öljyn lähteenä voi nauttia myös erilaisia pähkinöitä ja pellavansiemeniä. Yrteistä erityisesti puna- ja valkoapilalla on estrogeenitasoa kohottavia vaikutuksia, Raipala-Cormier kertoo.

Monipuolinen ruokavalio on merkittävä tekijä limakalvojen hyvinvoinnin kannalta. Huomionarvoista on vitamiinien ja hivenaineiden tasapaino. Monipuolisen ruokavalion avuksi voi ottaa erilaiset ravintolisät.

Kokeile hiivatulehdukseen kehäkukkaa

Naisilla yleinen hiivatulehdus oireilee muun muassa kutinana ja kirvelynä. Hiivatulehdus tarttuu usein myös kumppaniin, eli myös miestä on hoidettava, jos naisella on oireita.

– Yksinkertaisin, luonnonmukainen hoitomuoto hiivatulehdukseen on esimerkiksi Frantsilan kehäkukkavoide. Kehäkukka sisältää hiivoja tuhoavia ainesosia ja voide rauhoittaa myös ulkosynnyttimien kutinaa ja kirvelyä, Raipala-Cormier kertoo.

Voidetta voi pursottaa emättimeen apteekista saatavan applikaattorin avulla esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa. Voide voi valua yön aikana, joten alushousut kannattaa suojata kuukautissuojalla. Hoitoa kannattaa jatkaa muutaman päivän ajan.

Myös emätinhuuhtelun voi ottaa avuksi tulehduksen hoidossa. Huuhteluun voi käyttää esimerkiksi luonnonmukaista piimää tai jogurttia. Kotitekoinen yrttihauduke on hyvä huuhteluaine. Hauduketta voi lisätä jogurtin tai piimän sekaan, jolloin molempien aineosien hyödyt saadaan käyttöön.

Yrtit avuksi alapään vaivoihin

Hoitavaan yrttiteehen sopivia ainesosia ovat esimerkiksi kamomilla, puna-apila, peltokorte, ratamo, voikukka ja siankärsämö. Takiainen ja kehäkukka toimivat erityisen hyvin hiivarohtoina. Yrttejä voi käyttää joko tuoreena tai kuivattuna.

– Tuoreita yrttejä käyttäessä 4 desilitraan laitetaan 0,5 desilitraa kasvimassaa. Nestettä haudutetaan kuumassa vedessä noin 15 minuuttia, jonka jälkeen se jäähdytetään ja käytetään huuhtelussa. Kuivaa kasvimassaa voi käyttää neljä teelusikallista neljää desilitraa kohti. Isommankin annoksen voi tehdä kerralla, sillä haude säilyy jääkaapissa 2–3 vuorokautta, Raipala-Cormier ohjeistaa.

Emätinhuuhtelu onnistuu apteekista saatavan suolihuuhtelupussin avulla vessanpöntöllä istuen. Huuhteluun käytetyn nesteen tulee olla lämpimän haaleaa. Puhtaaseen pussiin laitetaan 1,5–2 desilitraa nestettä ja pussin pää asetetaan emättimeen suulle, jonka jälkeen nesteen annetaan valua emättimeen. Lihaksilla pidätetään nestettä emättimen sisällä muutaman minuutin ajan välttäen näin aineen valumisen pois turhan nopeasti. Huuhtelua voi tarvittaessa toistaa ammuin ja illoin.

Emätinhuuhteluilla tuhotaan tulehduksen aiheuttamaa haitallista hiivaa ja bakteereita. Huuhtelun lyhyen vaikutusajan vuoksi yön ylitse käytettävät öljyt ja voiteet ovat kuitenkin tehokkaampia hiivatulehdusten hoitajia.

Ruokavalio vaikuttaa hiivatulehdukseenkin

Kuten kuivien limakalvojen suhteen, ruokavaliolla on vaikutuksensa myös hiivatulehdukseen. Ruokavalion merkitys on erityisen korostuu erityisesti hoidon aikana: silloin on syytä välttää maitotuotteita ja etenkin homejuustoja sekä sokeripitoisia, hiivaa ja valkoista vehnää sisältäviä ruokia. Hiivaa elimistössä voivat lisätä myös jotkut viinit ja hyvin makeat hedelmät.

Hoidon aikana pyritään tuoreeseen ja puhdistavaan, paljon kasviksia sisältävään ravintoon. Liiallista proteiininsaantia on syytä välttää.

– Vastustuskykyä ja immuniteettia parantavia yrttejä, kuten siankärsämöä, kamomillaa, kehäkukkaa ja auringonhattua eli kaunopunahattua kannattaa nauttia – kasviöljyjä unohtamatta, Raipala-Cormier ohjeistaa.

Usein hiivatulehdus syntyy antibioottikuurin seurauksena. Ruokavalioon ja immuniteetin kasvattamiseen kannattaa kiinnittää huomiota kuurin loppuvaiheessa. Esimerkiksi C-vitamiini puhdistaa elimistöä ja nostaa vastustuskykyä.

Luonnontuotteiden avulla elimistöään voi puhdistaa sisäisesti. Intiimialueen ulkoisesta hygieniasta huolehtimiseen riittää vedellä huuhtelu, sillä liian voimakkaat pesuaineet heikentävät limakalvojen omaa, luonnollista bakteerikantaa.

Intiimialueestaan voi pitää huolta myös kevyellä jumpalla.

– Emättimen supistelu kaksi kertaa päivässä 15 puristuksen ajan auttaa emätinlihaksia pysymään kunnossa ja täten myös yhdyntä tuntuu paremmalta, Raipala-Cormier vinkkaa.

Lähde: Virpi Raipala-Cormier: Luonnokaunis (WSOY 2004)

1 kommentti