Kauneus ja Terveys

Liukuvoiteen käytön ABC

Liukuvoiteen käytön ABC
Liukasteella vähennetään ihojen aiheuttamaa kitkaa yhdynnän aikana.
Julkaistu: 26.1.2011

Kostea limakalvo aistii kosketuksen paremmin, joten liukuvoide voi lisätä seksuaalista nautintoa. Liukuvoiteen käytölle ei ole ikärajoja: liukaste ehkäisee haavaumien syntyä ja lisää yhdynnän nautinnollisuutta iästä riippumatta.

1. Kenelle liukuvoiteet on tarkoitettu?

Liukuvoiteet on tarkoitettu meille kaikille. Yhdynnän onnistumisen edellytyksenä on, että limakalvot ovat riittävän kosteat. Joskus oma kosteus ei vaan riitä.

2. Miksi oma kosteus ei riitä?

Nainen erittää luonnostaan kosteutta kiihottuessaan, mutta tämän kosteuden määrä on varsin yksilöllinen ja vaihtelee samallakin naisella huomattavasti elämäntilanteesta, iästä ja terveydentilan riippuen. Syynä voivat olla niin psyykkiset, fyysiset, hormonaaliset kuin tilannekohtaiset syyt. Esimerkiksi lääkehoidon tai raskauden jälkeen voi käydä näin. Tällöin tarvitaan joko korvaavaa tai lisäliukastetta.

3. Mitä hyötyä liukuvoiteesta on?

Peniksen sisään vienti liukuvoiteen avulla sujuu helposti eikä synny hankaantumista. Kostea limakalvo myös aistii kosketuksen paremmin, joten liukuvoide voi lisätä seksuaalista nautintoa.

4. Onko liukuvoiteita erilaisia?

Vesipohjaisessa liukuvoiteessa vesi on saatettu geelimäiseen muotoon suurimolekyylisten apuaineiden, kuten yleisemmin sokerien tai selluloosan avulla.

Silikonipohjainen liukuvoide valmistetaan juoksevasta silikonista. Silikonia käytetään yleisnimityksenä useammasta synteettisestä kemiallisesta yhdisteestä, joilla on öljyn kaltaisia liukastavia ominaisuuksia. Tuoteselosteissa mainitaan tällöin usein esimerkiksi dimethicone, dimethiconol ja cyclomethicone. Näitä aineita käytetään laajasti myös kosmetiikkateollisuudessa, esimerkiksi useissa kynsi- ja hiustenhoitotuotteissa.

Orgaanisen liukuvoiteet puolestaan on valmistettu erilaisten öljyjen sekä muiden luonnontuotteiden sekoituksena. Lisäksi on olemassa niin kutsuttuja hybridivoiteita, joissa on myös muita ominaisuuksia kuin vain liu’un lisääminen. Tällaisia ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi lämmittävyys, kihelmöivyys ja lisästimulointi.

Lue myös: Kivulias seksi

5. Mitkä ovat erilaisten liukuvoiteiden hyvät ja mahdolliset huonot puolet?

Vesipohjaisen liukuvoiteen hyvä puoli on sen tunnettuus turvallisena ja tuttuna lisäapuna. Sen huono puoli on vesi, joka haihtuu ilman hapen kanssa, joten aineen lisääminen on usein tarpeen. Liukaste voi siis kuivua kesken kaiken.

Silikonipohjaisen liukuvoiteen hyvä puoli on, että tätä liukuvoidetta ei tarvitse kesken yhdynnän lisätä. Aine on kuitenkin pestävä pois iholta yhdynnän jälkeen.Öljypohjaisten liukuvoiteen tai -öljyn huono puoli on se, että yleensä niitä ei voi käyttää kondomin kanssa.

6. Miten valita juuri itsellensä sopiva liukuvoide?

Kokeilemalla erilaisia. Vesipohjaisen liukuvoiteen viskositeetilla eli liukuvuuden kestävyydellä on merkitystä. Merkitystä voi olla myös sillä, mitä muita ainesosia tuotteeseen on lisätty, kuten esimerkiksi ihoa hoitavia ainesosia.

7. Voiko liukuvoiteen käyttö lisätä hiivatulehduksia?

On esitetty, että sokeria sisältävä liukuvoide saattaisi lisätä emättimen pH-arvoa ja näin lisätä hiivan mahdollisuutta. Emättimen liian korkea pH-arvo saattaa aiheuttaa bakteeritasapainon häiriöitä.

8. Mistä liukuvoiteita saa?

Niitä on myynnissä apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa alkaen ruokakaupoista. Luonnollisesti niitä saa myös seksuaaliterveys- ja seksiliikkeistä sekä nettikaupoista.

9. Kenelle etenkin suosittelisit liukuvoiteen käyttöä?

Esimerkiksi synnytyksen jälkeen välilihan leikkauskohta voi usein aristaa, emätin tuntua kuivalta ja limakalvot olla ohuet sekä helposti verestävät. Ikääntymisen myötä muuttuu myös naisen emättimen fysiologia. Vaihdevuodet vähentävät estrogeenin tuotantoa aiheuttaen muun muassa seksuaalista haluttomuutta, kiihottumisvaikeutta, limakalvojen kuivumista ja yhdyntäkipuja.

Niin emättimen kostumisongelmiin kuin itse yhdynnän miellyttävyyden lisäämiseen limakalvojen kosteutta paikallisesti lisäävät intiimialueiden kosteusvoiteet eli liukuvoiteet ovat toimiva apu.

Anaaliseksissä liukuvoide on välttämätön lisä, koska peräaukossa ei ole omaa kosteutta. Myös seksin apuvälineiden kanssa kannattaa käyttää liukuvoidetta, sillä seksivälineissä ei ole omaa kosteutusta, joten vaikkapa vibraattorin sisäänvienti sujuu liukuvoiteen avulla helpommin.

Asiantuntija: kehitysjohtaja Sari Skott/Amoa Wellness

1 kommentti