Sairaudet

Mikä avuksi intiimialueen kuivuuteen?

Intiimialueen eli emättimen ja ulkosynnyttimien kuivuus on varsin yleinen vaiva naisilla, jopa 40 % naisista kärsii siitä ainakin ajoittain.

26.5.2015 Terve.fi

Limakalvojen kuivumisesta johtuvat ongelmat ilmenevät kutinana, kirvelynä virtsatessa, lisääntyneenä virtsaamistarpeena sekä yhdyntäkipuna. Myös virtsatie- ja emätintulehdusten riski kasvaa. Tyypillinen ongelma on toistuvat hiivatulehdukset.

Pahimmillaan kuivuudesta johtuva vaivojen kierre johtaa ongelmiin avioelämässä.

Estrogeenin puute usein syynä

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää suhteellisen paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta.

Estrogeenin vähentyessä limakalvo on ohuempi, hauraampi ja alttiimpi tulehduksille. Samalla limakalvoa suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee.

Estrogeenipitoisuus alenee tyypillisesti vaihdevuosien seurauksena, jolloin elimistön oma, luonnollinen estrogeenieritys hiipuu.

Tilapäisesti estrogeenitaso alenee myös imetyksen aikana. Imettävän naisen alapään limakalvot muistuttavat pahimmillaan vanhuksen limakalvoja: pienestäkin kosketuksesta aiheutuu kipua ja veristä vuotoa. Ongelma korjautuu, kun imetys loppuu ja kuukautiskierto palautuu normaaliksi.

Toinen tavallinen tilanne liittyy e-pillerien käyttöön: nykyaikaiset, matala-annoksiset yhdistelmäehkäisypillerit laskevat estrogeenitasot hyvin alas. Tämä voi aiheuttaa limakalvojen kuivuutta.

Kuivuus voi liittyä myös joihinkin reumasairauksiin tai atooppiseen ihottumaan.

Apua löytyy apteekista

Omahoidossa tärkeintä on liiallisen pesun välttäminen. Kun alapäätä kutittaa ja kirvelee, on luonnollista yrittää korjata tilannetta peseytymällä enemmän. Tämä vain pahentaa asiaa, varsinkin jos käytetään pesuaineita. Alapää kannattaa pestä pelkällä vedellä kerran päivässä. Näin emättimen oma, luonnollinen pH säilyy.

Jotkut saavat apua maitohappobakteerivalmisteista: emätinpuikoista tai geelistä. Maitohappobakteerit normalisoivat emättimen pH:ta luonnolliseen, happamaan suuntaan. Maitohappovalmisteita myydään apteekeissa ilman reseptiä. Suun kautta nautittavat maitohappobakteerit eivät vaikuttane emättimen limakalvoihin.

Jos ongelma on pääasiassa yhdynnän aikainen kuivuuden tunne, liukastinvoiteesta tai -geelistä voi olla apua. Näistä löytyy vesi ja öljypohjaisia vaihtoehtoja. Jotkut kosteusgeelit tai -puikot ovat pitkävaikutteisia sisältäen mm. hyaluronihappoa.

Estrogeenin puutteesta johtuvaa kuivuutta voi hoitaa estrogeenipitoisella emätinvoiteella tai -puikolla. Näistä tehokkaimmat ovat reseptivalmisteita, mutta miedompia estriolivalmisteita myydään myös käsikaupassa. Paikalliset estrogeenivalmisteet sopivat lähes kaikille vaihdevuosien aikana ja sen jälkeen.

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos vaiva ei helpota itsehoidolla, kirvelyyn liittyy veristä vuotoa tai jos oireet viittaavat virtsatulehdukseen. Kuivuuteen ei pitäisi myöskään liittyä alamahakipua eikä lisääntynyttä ja pahanhajuista valkovuotoa. Alapään vaivojen paras asiantuntija on gynekologi.

Intiimialueen kuivuus

  • Intiimialueen kuivuus ilmenee kutinana, virtsan kirvelynä sekä yhdyntäkipuna
  • Estrogeenin puute aiheuttaa limakalvojen kuivuutta
  • Omahoidossa tärkeintä on liiallisen pesun välttäminen
  • Maitohappobakteerit normalisoivat emättimen pH:ta
  • Liukastinvoide tai -geeli helpottaa yhdyntäkipuja
  • Paikalliset estrogeenivalmisteet sopivat lähes kaikille vaihdevuosien jälkeen
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi