Muistilista gynekologin vastaanotolle
Viimeistään nelikymppisenä kannattaa alkaa käydä säännöllisesti gynekologilla. Lue vinkit, miten gynekologilla käymiseen voi valmistautua.
Kuvat
Julkaistu 4.6.2015
Muistilista vastaanotolle
- Merkitse kalenteriin kuukautiskiertosi ja vaivasi.
- Lääkäri ei lue ajatuksia, joten keskustele avoimesti peloistasi ja toiveistasi.
- Kartoita lähisukulaisten sairaudet.
- Käy etukäteen pissalla, sillä täydellä rakolla ei ole mukava olla tutkittavana, eikä lääkäri pysty tunnustelemaan sisätutkimuksessa kunnolla.
- Liika alapään pesu on haitaksi. Halutessasi voit peseytyä vedellä ennen gynekologille käyntiä, mutta karvoja ei tarvitse ajella.
- Kuukautiset tai vuoto ei ole este gynekologilla käymiselle, mutta papa-koetta ei voi silloin ottaa. Vuotohäiriöt ovat syy hakeutua lääkärille.
- Opettele rintojen tutkimusrutiini. Pyydä tarvittaessa neuvoa lääkäriltä. Vain itse säännöllisesti tutkimalla tietää, miltä terveet rinnat tuntuvat.
- Voit kertoa seksielämästäsi sen verran kuin haluat. Seksikumppanien määrä vaikuttaa esimerkiksi kohdunkaulan syövän riskiin. Muista, että lääkärillä on vaitiolovelvollisuus.
- Lue myös: 10 kysymystä gynekologille
Milloin tutkittavaksi?
Viimeistään nelikymppisenä kannattaa alkaa käydä säännöllisesti gynekologilla.
- Jos erityisiä vaivoja tai uusittavia respeptejä ei ole, gynekologilla ei tarvitse käydä joka vuosi. 1–3 vuotta on sopiva väli terveydestäsi riippuen.
- Otata papa-koe kohdunkaulan syövän varalta parin vuoden välein.
- Sukupuolitautitestit klamydian, tippurin ja hivin varalta olisi suositeltavaa ottaa aina, kun seksikumppani vaihtuu – mielellään ennen kuin kondomi jätetään pois. Useimmat sukupuolitaudit ovat oireettomia.
- Gynekologilla käynnin kannalta keskeinen ikä on 40 vuotta. Viimeistään silloin naisen kannattaa kirjata kalenteriinsa säännölliset tarkastuskäynnit, koska sairastumisriski kasvaa iän myötä ja vaihdevuodet lähestyvät.
- Jos oma talous antaa myöten, voi olla fiksua käydä rintojen mammografiassa jo nelikymppisenä eikä odottaa kutsua 50-vuotiaille tehtäviin kunnallisiin tutkimuksiin.