"Ystävälläni todettiin juuri genitaaliherpes. Hän hakeutui gynekologin vastaanotolle voimakkaiden oireiden takia. Ystäväni edellisen parisuhteen päättymisestä on kuitenkin jo aikaa ja oireita ei hänelle ole koskaan aiemmin ilmaantunut.
Itse olen ollut parisuhteessa noin kaksi vuotta ja minulla on ollut useampi aiempi kumppani. Ennen nykyisen, vakavan suhteeni aloittamista kävin sukupuolitautitesteissä ja papa-kokeessa. Herpestä ei kuitenkaan testattu, sillä gynekologi oli sitä mieltä, että herpes olisi luultavimmin oireillut ja ettei oireettoman herpeksen testaamiseksi ole luotettavaa menetelmää. Papa-kokeen yhteydessä ymmärsin myös, että viitteitä mahdolliseen genitaaliherpekseen olisi luultavasti näkynyt papassa (josta ei löytynyt tuolloin viitteitä mihinkään). Minulla tai miesystävälläni ei siis ole koskaan ollut herpekseen viittaavia oireita.
Kuitenkin ilmeisesti ystävällänikin herpes oli ollut elimistössä oireettomana jopa vuosia. Kuinka todennäköistä siis voisi olla, että sekä minä että kumppanini sairastaisimme nyt herpestä tietämättämme? Onko kyseessä loputon stressi ja voiko tauti puhjeta koska vain? Sitähän sairastaa joka neljäs suomalainen?"
Lue myös: Uusiutuva herpes
Vastaus:
Herpes on kolmanneksi yleisin sukupuolitauti. Länsimaissa ainakin 25 prosentilla on Herpes simplex virus -vasta-aineita, mutta kliininen sukuelinherpes on ollut vain muutamalla prosentilla väestöstä. Alle 40-vuotiaista miehistä herpes on noin 10 prosentilla, mutta vain joka toinen tietää, että hänellä on sukuelinherpes.
Sukuelinherpeksen aiheuttaa Herpes simplex-virus, joko tyyppi 2 tai tyyppi 1, joka aiheuttaa myös yskänrokon. Suuseksin lisääntymisen myötä tyyppi 1 on alkanut lisääntyvässä määrin esiintyä sukuelinherpeksen aiheuttajana. Ensitartunnan jälkeen sukupuolielinten alueelle tulee kutiavia tai aristavia rakkuloita, jotka hajoavat aristaviksi haavoiksi. Useimmiten myös nivusrauhaset turpoavat. Ensitartunnan yhteydessä varsinkin naisilla on yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Ensitartunta voi pitkään olla myös oireeton.
Lue myös: Sukuelinherpes hävettää
Ensitartunnan jälkeen herpesvirus jää piilemään hermosolmukkeisiin ja oireet uusivat aika ajoin. Myöhempi oireilu on yleensä ensioireilua lyhyempää ja lievempää. Rakkulat saattavat tulla esille mm. kuukautisten aikana tai kylmettymisen, rasituksen tai yhdynnän jälkeen. Herpes tarttuu oireisessa vaiheessa, mutta tartuntavaara on olemassa myös oireettomassa vaiheessa. Virus voidaan osoittaa tuoreesta rakkulasta. Oireetonta tautia ei voida testillä todeta. Hermosolmukkeessa piilevään herpekseen lääkkeet eivät vaikuta eikä virusta ole siis mahdollista häätää elimistöstä. Viruksen lisääntymistä estävät lääkkeet lyhentävät ensioireita. Lääkkeitä voidaan käyttää myös usein oireilevan herpeksen estohoitoon. Kondomi suojaa kohtalaisen hyvin herpestartunnalta.
Olet ollut pari vuotta kumppanisi kanssa eikä teille ole ilmaantunut seksitauteja. Millään keinolla ei voida testata, piileekö herpesvirus elimistössä. Luota tulevaisuuteen, älä pelkää vaan elä. Jos jokin tauti tulee, se hoidetaan sitten – myös uusiutuvan herpeksen kanssa pystyy elämään.
Kirjoittaja on lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä kliininen seksologi.
Lue myös: