Terve.fi

Sukuelinherpes hävettää

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 27.10.2015

Kysymys:

Minulla todettiin sukuelinherpes puolitoista vuotta sitten. Masennuin ja tunsin itseni likaiseksi.­ Seuraelämä jäi siihen, toivo parisuhteesta romahti ja elän selibaatissa. Häpeän kertoa taudista. Voiko seksiä harrastaa kertomatta asiasta kumppanille, jos käyttää kondomia? Onko se varma suoja tämän taudin kanssa? Itse en jaksa enää pitää edes huolta ulkonäöstäni ja vaatteistani.­ Miksi turhaan? Elän kuitenkin elämäni yksin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sukuelinherpes on yleinen seksiteitse leviävä herpes­viruksen aiheuttama tulehdus. Arviolta joka viides suomalainen on saanut sukuelinherpestartunnan, mutta vain pieni osa tartunnan saaneista oireilee. Herpes­tartunnan jälkeen virus jää aina piilevänä elimistöön.

Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta ­virusta voi erittyä myös, vaikka henkilöllä ei olisi lainkaan oireita. On arvioitu, että noin puolet uusista herpestartunnoista tarttuu oireettomassa vaiheessa tai tartunnastaan­ tietämättömän partnerin välityksellä.­ Myös suun alueen herpestulehdus voi tarttua sukuelimiin suuseksin välityksellä.

Sukuelinherpes on taudinkuvaltaan rajuin yleensä­ ­ensimmäisellä kerralla. Silloin tulehdukseen liittyy usein tyypillisten sukuelimissä sijaitsevien rakkuloiden lisäksi myös yleisoireita, kuten kuumetta ja särkyä.­ Viidennekselle tartunnan saaneista ei koskaan tule herpes­oireita uudelleen.

Uusintatulehdukselle altistaa esimerkiksi stressi ja naisilla myös kuukautiset. Uusintatulehdukset ovat usein lieväoireisempia. 

Millään nykylääkityksellä ei voida poistaa virusta elimistöstä. Tiheään toistuvia tulehduksia voidaan estää jatkuvalla estolääkityksellä, joka pienentää myös partnerin tartuntariskiä. Säännöllisesti käytettynä kondomi­ suojaa varsin hyvin tartunnalta.  

Sukuelinherpes ei estä parisuhdetta eikä seksistä­ ­nauttimista. Valtaosa vakituisessa parisuhteessa ­olevista ­pareista on kokemukseni mukaan päätynyt käyttämään kondomia vain taudin oireisessa vaiheessa. Koska herpes on niin yleinen, voi monella olla se tietämättään. Uusissa­ suhteissa suosittelen käyttämään kondomia ja kertomaan myös avoimesti asiasta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.