Terve.fi

Outoja näppylöitä haaroissa

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen
Julkaistu 9.5.2016

Kysymys:

Olen 21 nainen ja minulla on ilmennyt jo tovin tummia näppylöitä haaroissa lähellä vagiinaa. Siispä mietin että voiko se olla joku sukupuolitaudin oire? Minulla on joskus ilmennyt pelkkiä finnejäkin sille alueelle niin mietin että voisiko se olla sitten niitäkin mutta en kehtaa mennä gynekologille tämän takia koska en tiedä mitä ne “näppylät” on. Ne ovat aika lailla semmosia tummia läiskiä jotka ei siis tunnu miltään. Minulla on myös aika paksut reidet jotka hinkkaa toisiansa että voisiko siitä tulla myös sitten jotain.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Näkemättä näppyjä on vaikea sanoa varmasti, mistä voisi olla kyse. Koska näpyt/ läiskät eivät ole kipeitä, eivätkä ne ole kasvaneet kokoa tai ole koholla ihosta, en usko että kyseessä on mikään sukupuolitauti. Muutama muu vaihtoehto tulee kuitenkin mieleen.

Nivusten alueelle voi muodostua mustapäitä, samanlaisia kuin kasvoihin. Tämä ei kerro huonosta hygieniasta vaan nivusten alueella on samalla tavalla ihon talirauhasia, jotka voivat tukkeutua rasvasta ja muodostaa mustapään.

Jos sinulla on ollut nivusten alueella finnejä, nämä voivat jättää arpia. Arvet voivat olla tummempia tai vaaleampia kuin muu iho.

Läiskät voivat olla myös ihon tummempaa pigmentaatiota. Tälläisiä pigmenttiläiskiä voi tulla hormonaalisista syistä tai ihon hankauksesta, kuten itsekin arvelit.

Jos asia kovasti vaivaa sinua, suosittelen, että käyt kuitenkin gynekologilla tai vaikka terveyskeskuksen ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan vastaanotolla. Jos kyseessä on jokin hoitoa vaativa asia terveydenhoitaja kyllä laittaa sinut eteenpäin lääkärille.

Aurinkoista kevään jatkoa sinulle!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.