Terve.fi

Miehen sukuelinherpes ja suunniteltu raskaus

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 20.5.2014

Kysymys:

Hei!

Olen 29 -vuotias nainen. Minulla on ollut lapsesta saakka hyvin harvoin uusiutuva huuliherpes. 

Kesällä 2012 harrastimme avopuolisoni kanssa seksiä, kun minulla oli aktiivinen huuliherpes. Muutama päivä tuosta ja hänelle ilmestyi penikseen näppyjä, jotka parin lääkärillä käynnin jälkeen todettiin sukuelinherpekseksi. Hänellä on nyt uusitunut herpes n.3-4 kertaa vuodessa.

Olimme hyvin järkyttyneitä ja asiaa tutkittuamme tulimme siihen lopputulokseen, että olen onnistunut seksissä tartuttamaan huuliherpekseni tavalla tai toisella hänen penikseensä, vaikka varovaisia olimmekin tai että minulla on kyseinen virus myös genitaalialueella, joka tuottaa virusta vaikka minulla ei oireita olisikaan. Hänellä ei aiemmin ollut ollut mitään oireita ja tuo infektio oli suhteellisen raju, kuten ilmeisesti ensi-infektion tapana on olla. Itselläni on (jo ennen tämän asian ilmenemistä) ollut toisinaan emättimen suun tienoilla pieni haavauma, jota ei edes näe, mutta jonka on esim. pesulla käydessä tuntenut. Itse olen ajatellut sen johtuvan esim.hankauksesta/kuukautissuojan hiertämisestä/vessapaperin raapaisusta, joita nyt kaikilla naisilla joskus on.

Lopulta n.vuosi tuosta ensi-infektiosta tulimme siihen tulokseen, että haluamme vasta-aineet tutkittavaksi verestä ja tulokset olivatkin hyvin yllättäviä;

Miehellä HSV2AbG 2.43, HSV1AbG <0.01 ja HSVAbM 1.06, löydös sopii infektioon. 

Minulla HSV2AbG 0.86, HSV1AbG 42.2 ja HSVAbM <0.500, löydös sopii vanhaan immuniteettiin. Sain myös suullisen vastauksen, että ei ole HSV2 sukuelinherpes.

Tämän sitten oli jo toinen järkytys asian tiimoilta, eli että kannamme eri virusta. Eli jos minulla olisi sukuelinherpes, sen aiheuttaja ei olisi ainakaan HSV2, joka taas aiheuttaa miehelle sukuelinherpeksen.

Nyt suunnittelemme, että alkaisimme yrittämään lasta, mutta useampikin seikka mietityttää. Seuraavassa alustukseen liittyviä kysymyksiä:

1. Ilmeisesti on täysin sattumaa, että miehelle puhkesi ensi-infektio vanhasta (ko.tapausta ennen oireettomasta) tartunnasta juuri, kun minulla oli huuliherpes? Hänellä oli aikaa edellisestä suojaamattomasta seksikontaktista vuosia ja suojatustakin yli 1,5 vuotta toisen henkilön kanssa. Mitään luottamuspulaa meillä ei ole koskaan ollut, mutta yhdessä olemme hämmästelleet näiden yhdenaikaisuutta ja sitä, voiko näillä olla jokin yhteys. Alunperin olimme siis varmoja siitä, että hänelle on siirtynyt minun huuliherpes, koska nämä olivat niin yhtäaikaisia tapahtumia (minulla huulessa->hänelle penikseen).

2. Minullakin HSV2 vasta-aineet ovat hieman koholla, mitä se tarkoittaa?

3. Kun (jos?) minulla nyt ei ole HSV2 virusta ja "onnistuisin" sen saamaan raskausaikana, se olisi minulle ensi-infektio HSV2 virukselle ja sikiö olisi suuressa riskissä?

4. Olisiko järkevää, että mies käyttäisi estolääkitystä, kun lasta yritetään ja raskauden aikana, jotta välttyisin ensi-infektiolta? Kuinka hyvin estolääkitykseen voi tästä näkökulmasta luottaa? Onko tukimustietoa siitä, kuinka paljon virusta erittyy oireettomassa vaiheessa HSV2:ssa?

5. Ennen kyseisiä testejä harrastimme kerran suojaamatonta seksiä niin, että miehellä oli loppuvaiheessa oleva rakkula peniksen alapuolella, emmekä olleet sitä huomanneet. Jos "olisin tarttuakseni", kuinka suurella todennäköisyydellä olisin jo tartunnan saanut? Ilmeisesti nämä virukset eivät tartu kaikille yhtä "tehokkaasti"?

6. Kuinka hyvin raskauden loppuvaiheen estolääkitys suojaa syntyvää lasta tartunnalta? Entä jos synnytyksen aikaan herpes jää huomaamatta ts. voiko estolääkityksen syödä "varmuuden varalta"?

Aiheesta on todella vaikea saada "oikeaa" tietoa. Vaikka kahlaa läpi asiantuntijoiden kirjoituksia, on informaatio ristiriitaista. Mies on käynyt kerran urologilla, jonka piti olla sukuelinherpeksen asiantuntija ja itsekin olen käynyt kahdella gynekologilla asian tiimoilta, mutta em.asiat ovat edelleen jääneet askarruttamaan.

Olen itse "viruskammoinen" ja vaikka tämän asian kanssa suhteessamme olen oppinut elämään suhteellisen hyvin, raskauteen ja synnytykseen liittyvät asiat askarruttavat mieltäni kovasti. Ennen kaikkea mahdollisen tulevan lapsen terveys.

Kiitos vastauksestasi!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei,

olettepa pohtineet asiaa! Näkisisn puhtaana sattumana miehesi oireilun ajankohdan tuossa ensiepisodissa. Sinulta löytyy HSV2-vasta-aineita vähän, eli olet todennäköisimmin saanut joskus aiemmin sen tartunnan. Virustaudithan tarttuvat jo hyvin varhain ennen oireiden alkua. Mielestäni voitte ihan rauhassa ilman estolääkityksiä suunnitella raskautta ja lähteä sitä yrittämään. Olet todennäköisimmin siis jo sairastanut myös HSV2-taudin. Mikäli raskauden aikana sinulla olisi toistuva alapään herpes (se olisi sekundaariherpes), kannattaa loppuraskaudessa aloittaa estolääkitys. Jos synnytyksen yhteydessä havaitaan herpesleesioita, ne teipataan. Jos synnytyksen aikana on aktiivi herpes, annetaan vauvalle estolääkitys. Toivottavasti nyt tässä sait kaipaamasi vastaukset, ja olen pahoillani viiveestä, mutta olin viime viikon poissa työpöytäni ääreltä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.