Huuliherpes on tykyttävä stressipommi

Huuliherpes on tykyttävä stressipommi
Huuliherpes on riesa, johon uudet hoitokeinot purevat hyvin.
Julkaistu 7.5.2019

Vaikuttaako huuliherpes aivoihin?

Huuliherpesvirus voi aktivoitua aivoissa, mutta se on hyvin harvinaista. Se aiheuttaa tulehduksen, enkefaliitin, joka on vakava neurologinen sairaus. Vain puolet toipuu siitä työkykyisiksi. On tutkittu, voisiko huuliherpes-virus aiheuttaa Alzheimerin tautia. Yhteyttä ei ole löytynyt.

Voiko huuliherpestä torjua?

Jos haluat pitää herpeksen uinuvana, syö terveellisesti, liiku ja nuku hyvin. Lääkäri voi määrätä estohoidon. Asikloviiria syödään muutamia viikkoja pieninä annoksina. Jos herpes saadaan pidettyä jonkin aikaa poissa, se ei enää toistu yhtä tiuhaan. Silti herpesvirus majailee elimistössä lopun ikää.

Miten hoidat huuliherpestä?

Saat apteekista ilman reseptiä asikloviiria, jota pitää alkaa syödä heti, kun huulessa alkaa tykyttää. Tabletteja otetaan viisi päivässä viiden päivän ajan. Asikloviiri imeytyy verenkiertoon ja vaikuttaa suoraan viruksen kotipesään, hermosoluun. Siksi tablettihoito on voidetta tehokkaampi.

Lääkäri voi määrätä valasikloviiria, joka imeytyy vielä paremmin. Tabletteja otetaan 4–8 vain yhden vuorokauden ajan.

Jotain hyvääkin!

Huuliherpesviruksesta on kehitetty lääke melanoomasyöpää vastaan. Kun herpesvirushoito yhdistetään immuunivasteen vapauttajiin, levinneestä melanoomasta paranee täysin jopa 33 prosenttia.

Mikä tauti?

Joka toisella on huuliherpesvirus (HSV-1) elimistössään, ikäihmisistä jopa 90 prosentilla. Usein lapsi saa sen vanhemmiltaan.

Herpes puhkeaa rakoiksi esimerkiksi stressin, flunssan tai kuukautisten aikana. Koska hygienia on parantunut, yhä useampi saa ensitartunnan vasta aikuisena. Tartuntojen määräkin on vähentynyt.

Onko herpekseen rokotetta?

Ei, eikä ole vähään aikaan tulossakaan. Herpekseen sellaisen kehittäminen on vaikeaa, koska virus osaa väistellä immuunipuolustusta.

Suojele kumppaniasi. Älä suutele tai anna suuseksiä, kun sinulla on herpes. Huuliherpes voi tarttua sukuelimiin.

Huuliherpes tarttuu helposti. Vältä sen koskettelua. Pese kädet usein. Älä hiero silmiä, kun olet voidellut rakkulan.

Asiantuntija: dosentti Veijo Hukkanen, Turun yliopisto

2 kommenttia