Terve.fi

Näpyylöitä

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 25.8.2014

Kysymys:

Hei vaan

Mieltäni askarruttaa seuraavanlainen seikka. Huhtikuussa iholleni tuli lähes samanaikaisesti puolenkymmentä näppylää eri puolelle kehoa. Ikäänkuin itikan puremia. Kutisivat vain lievästi. Raavittaessa  näppylöistä erittyi märkää. Näppylät paranivat noin 3 viikossa. Samalla kertaa tuli näppylä myös terskaan virtsaputken suun viereen. Näppylä oli punainen, halkaisijaltaan noin 6-7 mm ja ja 2-3 mm korkea. Tämä näppylä ei kutissut lainkaan. Näppylä pieneni parin viikon jälkeen ja hävisi kokonaan noin 4 viikossa. Lääkäri arveli kyseessä olevan hyttysen puremia, vaikka totesimme sen olevan epätodennäköistä ajankohdan takia ja koska yksi näppylöistä oli myös terskassa. Perheessä on koira, joka välillä nukkuu sängyssä, en tiedä voisiko kyse olla jostakin koiran loisesta.

Mietimme myös herpeksen mahdollisuutta. Tosin näppylä ilmeisesti ei ollut tyypillisen herpes-näppylän näköinen terskassa ja siihen ei muodostunut rakkulaa tai ollut millään lailla kipeä. Jokin vasta-ainetesti kuitenkin otettiin ja se oli negatiivinen. Tosin jäin siihen käsitykseen, että jos tartunta on lievä tai vanha, vasta-ainetesti ei ole luotettava. Mistä herpeksen olisin saanut, siitä minulla ei ole mitään käsitystä.

Nyt on vastaavia näppylöitä ilmaantunut iholle. Mielestäni nytkään ei ole itikat päässeet puremaan. terskaan näppylää ei ilmaantunut.

Mainittakoon, että minulla on ollut esinahan alueella ekseemaa, hiivaa tai jotain säännöllisesti 4 vuotta eli esinahka hilseilee tai siis esinahasta irtoaa jotain valkoista töhnää.

Tiedän, että näkemättä on vaikeaa arvioida vaivaa, mutta osaisitko arvioida, mistä on kyse? Voiko kyseessä olla herpes? Onko tuo herpes vasta-ainetesti luotettava, jos on kyseessä lievä tai vanha tartunta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvauksestasi päätellen iholle ja myös terskaan ilmaantuneet näppylät vaikuttavat olevan ns. nokkosjäkälä, minkä aiheuttaa jonkin pienen eläimen kirpun purema. Kerroit myös koiran makaavan välillä sängyssäsi. On mahdollista, että koiran turkissaan kantama kirppu voi purra ihmistä. Herpesviruksen tyypit 1 ja 2 aiheuttavat veressä vasta-aineiden nousua 3- 6 viikkoa tartunnan jälkeen. Yhdestä vasta-ainemäärityksestä on vaikea arvioida sitä, onko kyse herpesviruksen infektiosta, vasta toisen näytteen ottamisen jälkeen voidaan epäillä virusinfektiota, jos vasta-aineet ovat kohonneet. Tarkempi herpestutkimus saadaan näppylästä otetulla virusviljelyllä tai sen antigeenitestillä.

Esinahkasi kannattaa tutkia tarkemmin, koska siinä saattaa olla hiivatulehdus tai muu ihottuma. Katso kirpun puremasta tarkemmin terveyskirjastosta: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00459

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.