Terve.fi

mikä muu kuin sp-tauti voi tarttua yhdynnässä?

mikä muu kuin sp-tauti voi tarttua yhdynnässä?

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Hei! Mikä muu infektio kuin sp-tauti voisi tarttua yhdynnässä? Testattu on klamydia, tippuri, kuppa, mycoplasma genitalium, virtsatulehdus… ei näytä hiivalta eikä emätintulehdukselta, ei kondylooma/herpesviitteitä. Harvinaisempia tautejahan ei testata, vaikka pyytää… Olen juossut lääkäriltä (yleislääkäri, gynekologi, soitto sp-tautien polille) toiselle ja minua pidetään lähinnä vainoharhaisena, vaikka olen jatkuvasti sairaampi… 9 viikkoa sitten oli suojaamaton seksikohtaus. Oireet alkoivat 5 päivää sen jälkeen. Tuntuu aivan klamydialta, paitsi että ei mitään vuotoa. Emätintä polttaa voimakkaasti sisältäpäin, tuntuu kuin joku “kaapisi” sen seinämiä ja pyyhkisi nokkosella. Alavatsa pinkeä ja vihlontaa munanjohtimien kohdalla. Peräsuolessa on kutinaa ja kirvelyä, alaraajojen nivelet ovat kipeät ja tosi jäykät (nyt myös selvä reaktiivinen niveltulehdus, sormet eivät taivu ja osa sormien nivelistä turvoksissa). Nivusessa on selvä kiristys ja paine, välillä sitä vihloo kovasti. Tässä välillä muutamia viikkoja sitten koko alapää oli aivan “liekeissä” – iho rikki. Kaikki puikot ja voiteet aiheuttavat kauhean kirvelyn. Mitään vuotoa (paitsi kuukautiset, jotka ovat hieman omituiset: kerran tulivat viikko liian aikaisin, muuten ovat aina aluksi tosi runsaat ja epänormaalin kirkkaan punaiset muuttuen ruskeaksi, loppuvat kolmessa päivässä) ei ole. Valkovuoto on loppunut kokonaan. Vaihdevuosiongelmiltakin tuntuu, mutta eivät ne nyt naks olisi alkaneet tuosta seksikohtauksesta! Nyt käsiä ja jalkapohjia kihelmöi. Eli mikä ihme olisi voinut levitä seksiteitse, jos kyseessä ei ole sukupuolitauti? Siis kuivattanut tuon emättimen tyystin ja aiheuttanut klamydian oireet ja nivelkivut. En tiedä, mille lääkärille oikein menisin. Ole kiltti ja auta minua!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Onpas sinulla ärhäkkä vaiva. Sinulle on tehty niin paljon testejä ja moni asiantuntija on katsonut sinut, etten oikein osaa enää sanoa kenen puoleen sinun kannattaisi vielä kääntyä. Muutama asia tulee kuitenkin itselleni mieleen oireittesi perusteella. Joskus yhdyntä ja altistuminen toisen ihmisen bakteereille voi aiheuttaa normaaliflooran epätasapainon emättimessä. Tämän hoitoon on saatavilla erilaisia valmisteita apteekista. Valmisteita on paikallishoitoon ja suun kautta otettavina. Voisit hyötyä kummankin yhtäaikaisesta käytöstä. Esim. Femiflor on suun kautta otettava ja I say paikallisesti vaikuttava emättimen bakteeritasapainoa ylläpitävä ja hoitava valmiste. Toinen mahdollisuus joka voi olla kipujesi taustalla on vulvodynia. Vulvodynia on emättimen ja vulvan alueen krooninen kiputila, jonka esim. emätintulehdus voi laukaista. Tietoa vulvodyniasta löydät esim. täältä: http://www.pelvicus.fi/tulostettavaa/vulvodynia_potilasohje.pdf. Toivottavasti näistä pohdinnoista olisi sinulle jotakin apua.

Julkaistu: 28.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.