Terve.fi

Punaisia kutisevia pieniä näppylöitä

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 13.10.2017

Kysymys:

Hei! Olen 21-vuotias mies ja harrastin viikko sitten suojattua seksiä tuntemattoman naisen kanssa. Sormetin kuitenkin naista ilman suojausta ja sormessani oli tällöin pieni haava. Tästä noin viikko eteenpäin huomasin pieniä punaisia kutisevia näppylöitä ympäri kehoani, myös genitaalialueella. Näppylät ovat erittäin pieniä mutta havaittavissa ja koskettamalla selkeästi koholla ihosta. Aikataulu kyllä kuulostaa hieman tiukalta sukupuolitauteihin mutta ajattelin kysyä asiantuntijan neuvoa ennen testeissä käymistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pahoittelen vastauksen viivästymistä! Kuvauksesi perusteella näppylät saattavat olla jokin allerginen ihoreaktio? Olitko syönyt jotain erityistä tai kovin maustettua ruokaa? Entä lääkkeitä? Periaatteessa sormessa ollut haava voisi olla virusperäisen tartunnan reitti. Niitä ovat B-hepatiitti ja HI-virus. Ainoastaan HI-viruksen tiedetään aiheuttavan alussa myös punottavaa ihottumaa 2- 6 viikon kuluessa tartunnasta. Jos varsinainen seksikontakti oli hyvin suojattu, ei tavanomaisen seksitaudin riskiä pitäisi olla. Onko sinulla kuvaa ihottumasta? Voit kokeilla tavallista heinänuhaan tarkoitettua allergialääkettä muutaman päivän ajan. Jos se tehoaa iho-oireisiin, puhuu se allergian puolesta. Sinun kannattaa kuitenkin käydä lääkärissä ja kertoa tapahtuneesta. Verikokeilla voidaan tarkemmin selvittää mistä voisi olla kyse tai ainakin sulkea pois varsinaiset ikävät taudit, joiden mahdollisuudet varmasti kaivertavat mieltäsi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.