Sairaudet

9 faktaa klamydiasta - tiesitkö nämä?

Klamydia ei ole suomalaisille outo tauti, mutta sen seurauksista eivät kaikki kiinnostu. Tuloksena voi pahimmillaan olla loppuelämän hedelmättömyys.

22.4.2016 Terve.fi

Jos ihminen on seksuaalisesti aktiivinen, hän on hyvinkin saattanut sairastaa klamydian. Vaikka kyseessä on yleinen bakteeritartunta, sen seuraukset voivat olla luultua vakavampia.

Everydayhealth ja Terve.fin artikkeleista koottu tietopaketti kertoo, mitä taudista tulisi tietää.

1. Klamydia ja yleisyys

Klamydia on yleisempi kuin luullaan. Mikä pahinta, suuri osa sairastuneista ei edes huomaa sairastavansa. Miehistä yli puolella tartunta on oireeton, naisista oireettomia on jopa 90 prosenttia. Terveyskirjaston mukaan vuonna 2014 klamydiatartuntoja raportoitiin Suomessa noin 13 220, joista noin 60 prosenttia oli naisilla.

2. Klamydia ja tartunta

Klamydia on bakteerin aiheuttama ja se tarttuu kaikenlaisessa suojaamattomassa yhdynnässä. Myös suu- ja anaaliseksissä.

3. Todennäköinen kantaja

Nuori nainen on todennäköisin kantaja. 15-24-vuotias nainen saa klamydian kaikista sukupuoli-ikäryhmistä todennäköisimmin. Nykyään joka neljäs tartunnan saaneista on alle 20-vuotias.

4. Miten klamydia tarttuu?

Bakteeri tarttuu ainoastaan yhdynnässä. Arkisesta ihmiskontaktista, vaatteista, vessanpöntöstä tai ruuasta klamydia ei tartu, vaan sen ainoa tapa levitä on seksin kautta.

5. Klamydian oireet

Oireet vaihtelevat sukupuolen mukaan. Klamydian itämisaika on yhdestä kolmeen viikkoa. Terveyskirjaston mukaan miesten yleisimpiä oireita ovat virtsaputken tulehdus ja lisäkiveksen tulehdus. Naisten oireista useimmiten ilmaantuu poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa.

6. Lapsettomuus

Oireet voivat aiheuttaa loppuelämän kestäviä ongelmia. Vakavin oire naisilla on loppuelämän lisääntymiskykyyn alentavasti vaikuttava sisäsynnyttimien tulehdus. Klamydian aiheuttama lapsettomuus todetaan useimmissa tapauksissa vasta monen vuoden kuluttua tulehduksen sairastamisesta. Myös miehillä klamydia voi alentaa hedelmällisyyttä.

7. Klamydiatesti ja hoito

Klamydiatesti ja antibioottikuuri ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa. Harva tautia sairastamaton tietää, että Suomessa hoidon saaminen on helppoa ja ilmaista. Ei siis kannata tuhlata aikaa, jos esimerkiksi kumppanilla on todettu tauti.

8. Uusiutuminen

Klamydian voi saada uudestaankin. Jotkut pöpöt eivät enää sairastuta ensimmäisen kerran jälkeen, mutta klamydia ei kuulu niihin. Sairastuminen on aivan yhtä mahdollista tulevaisuudessakin, jos ei noudata varovaisuutta.

9. Kondomi

Kondomi on paras ystävä. Kondomi on ainoa ehkäisykeino, joka suojelee klamydiatartunnalta. Sitä kannattaa käyttää aina, jos ei ole sataprosenttisen varma kumppanin historiasta tai nykytilanteesta.

Lähteet: Everydayhealth, Terveyskirjasto, Terve.fi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi