Terve.fi

Yleistietoa klamydiasta

Yleistietoa klamydiasta

Klamydia voi pitkittyessään aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti.
Teksti Toimitus
Mainos

Klamydia on Chlamydia trachomatis -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Sairaus tarttuu sukupuoliyhdynnässä. Klamydiaa ei tule kuitenkaan sekoittaa muiden Chlamydia-bakteeriperheen aiheuttamiin tulehduksiin kuten keuhkoklamydiaan. Ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa klamydialta, on kondomin käyttö.

Lue klamydian oireista.

Klamydian seuranta

Hoidon jälkeen taudin paraneminen tulee varmistaa ottamalla uudet klamydianäytteet 4 viikon kuluttua.

Klamydian periytyvyys

Klamydia ei periydy. Jos synnyttävällä äidillä on hoitamaton klamydia, voi vastasyntynyt saada klamydiainfektion. Kyseessä on kuitenkin tartunta, ei periytyminen.

Klamydian yleisyys

Klamydia on Suomen kansanterveydellisesti merkittävin sukupuolitauti. Klamydia leviää tehokkaasti, koska suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia ja he levittävät tautia tietämättään. Tauti on ollut jatkuvasti yleistymässä. Vuonna 2017 ilmoitettuja tautitapauksia oli 14 407 Tartuntatautirekisterin mukaan.

Lisätietoa klamydian hoidosta.

Klamydian ennuste

Klamydia tulee saada kiinni ja hoitaa ajoissa, sillä pitkittynyt tauti voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Miehillä hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa epididymiitin eli lisäkiveksen tulehduksen. Naisilla hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa rauhastulehduksia paikallisesti, munatorvien tulehdusta ja lapsettomuuttakin.

Lähteet:

Tartuntatautirekisteri, THL, haettu 10.2.2018.

Hiltunen-Back E. Klamydiauretriitti ja -servisiitti, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tiitinen A. Klamydia, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

A56.0 Alempien virtsa- ja sukupuolielinten klamydiainfektio

Julkaistu: 3.7.2006