Terve.fi

Klamydia on salakavala tauti

Klamydia on salakavala tauti
Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Klamydiatulehduksen aiheuttaa chlamydia trachomatis -bakteeri, joka tarttuu yhdynnässä. Lue lisää klamydiasta.
Julkaistu 18.5.2011

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Klamydiatulehduksen aiheuttaa chlamydia trachomatis -bakteeri, joka tarttuu yhdynnässä.

Taudin itämisaika tartunnasta oireisiin on melko pitkä, 1-3 viikkoa. Itse tauti voi olla vähäoireinen tai jopa täysin oireeton. Kuitenkin myös oireeton potilas tartuttaa tautia eteenpäin suojaamattoman seksin välityksellä.

Tavallisin ilmenemismuoto naisilla on kohdunkaulan tulehdus, joka voi aiheuttaa valkovuotoa, virtsan kirvelyä, alamahakipua ja vuotohäiriöitä. Hoitamattomana tulehdus voi nousta kohtuun, munanjohtimiin ja munasarjoihin aiheuttaen koko pikkulantion tulehduksen jälkiseuraamuksineen. Toisaalta oireettomallekin tartunnankantajalle voi kehittyä vakavia jälkiseurauksia.

Miehistä yli puolella tartunta on oireeton. Mahdollinen oire voi olla miehillä lievä virtsan kirvely, vuoto virtsaputkesta (=tippa nokassa aamuisin), kutina tai kivespussin turvotus, punotus ja kipu.

Klamydia hoituu antibiootilla

Klamydia diagnosoidaan ns. alkuvirtsanäytteestä tai kohdun kaulakanavasta / virtsaputkesta vanupuikkonäytteellä. Vastauksen saaminen kestää muutaman vuorokauden. On tärkeä tietää, että klamydia ei näy papa-kokeessa eikä tavallisessa virtsatulehdusnäytteestä, ei myöskään pelkässä gynekologisessa tutkimuksessa. Näin ollen, jos epäilee klamydiatulehdusta ja hakeutuu sen takia lääkäriin, epäily pitää sanoa ääneen: oikeaan diagnoosiin johtava testi voi muutoin jäädä ottamatta.

Klamydia hoidetaan tavallisimmin kerta-annoksella antibioottia (atsitromysiini). Jos pitempi antibioottikuuri on katsottu tarpeelliseksi, on tärkeää syödä koko kuuri loppuun, vaikka oireet helpottaisivatkin. Kerta-annoslääkityksestä huolimatta tauti ei välttämättä heti parane, vaan potilas on vielä tartuttava. Kondomin käyttöä suositellaan kontrollikäyntiin asti, jossa pitää käydä 3-4 viikon kuluttua hoidon loppumisesta.

Klamydian tutkimus ja hoito ovat potilaalle maksuttomia julkisissa hoitopaikoissa, kuten terveyskeskuksissa. Partneri(t) pitää myös tutkia, ja tarvittaessa lääkitä. Koska klamydia voi olla pitkiäkin aikoja oireeton, seksikumppaneita on informoitava mahdollisesta tartunnasta jopa puoli vuotta taaksepäin.

Jälkiseuraukset voivat olla ikäviä

Ikävin seuraus naiselle hoitamattomasta klamydiasta on munanjohdinvaurio. Vaurioituneet munanjohtimet voivat olla kokonaan tukossa tai sitten munanjohtimia ympäröivät kiinnikkeet haittaavat munasolun kulkua munanjohtimessa.

Vaurion seurauksena riski lapsettomuuteen ja kohdunulkoiseen raskauteen kasvaa: joko siittiö ja munasolu eivät pääse ollenkaan kohtaamaan, tai sitten hedelmöittynyt munasolu ei pääse kohtuun vaan jää munanjohtimeen, jolloin kehittyy kohdunulkoinen raskaus.

Klamydian aiheuttama lapsettomuus todetaan useimmissa tapauksissa vasta monen vuoden kuluttua tulehduksen sairastamisesta. Tavallinen tarina on, ettei lasta ala kuulua yrityksestä huolimatta. Silloin munanjohtimien aukiolo voidaan tutkia melko helposti ultraäänitutkimuksen avulla. Vaurioituneita munanjohtimia ei voi korjata mitenkään, vaan ainoa mahdollisuus biologisen lapsen saamiseksi on keinohedelmöitys.

Myös miehellä klamydiatulehdus voi aiheuttaa hedelmällisyyden alenemista. Aiemmin sairastettu klamydia voi aiheuttaa vasta-ainereaktion siittiöitä vastaan tai heikentää muuten sperman laatua. Lisäksi naisilla klamydiatulehdus lisää riskiä kohdunkaulan syöpään myöhemmällä iällä.

Muistutuksena: klamydiatulehduksen voi välttää käyttämällä kondomia.

Faktaa klamydiasta

  • Klamydia on erittäin yleinen sukupuolitauti
  • Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksissä
  • Klamydian itämisaika on 1-3 viikkoa
  • Itse tauti on usein vähäoireinen tai jopa täysin oireeton
  • Oireeton kantaja tartuttaa tautia tietämättään eteenpäin
  • Klamydiatesti ja antibioottikuuri ovat maksuttomia julkisessa terveydenhuollossa
  • Hoitamaton klamydia voi vaurioittaa munanjohtimia ja aiheuttaa lapsettomuutta
  • Paras suoja klamydiaa vastaan on kondomi

Kommentoi »