Kauneus & Terveys

Miten Hi-virus tarttuu?

Miten Hi-virus tarttuu?

Hivillä on hyvä ennuste, jos se havaitaan varhaisessa vaiheessa. Päivitä tietosi taudista ja siitä, miten se oikeasti tarttuu.
Teksti Marjo Hentunen
Kuvat Fotolia
Mainos

Hi-virus voi tarttua

● Suojaamattomassa yhdynnässä ● verikontaktissa● neuloista ja ruiskuista● äidistä lapseen raskauden aikana tai synnytyksessä● äidinmaidosta.

HIV ei tartu

● Pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä● suudellessa, jos suu on terve eikä syljessä ole verta● saunan lauteilta.

Ajoissa testeihin

● Suomessa todetaan noin 170 HIV-tartuntaa vuosittain. Muut sukupuolitaudit, kuten klamydia tai tippuri, saattavat aiheuttaa limakalvohaavaumia ja helpottavat viruksen kulkua elimistöön. Kondomi suojaa tartunnalta.● HIV-tartunta johtaa vasta-aineiden kehittymiseen. Ne voidaan todeta verinäytteestä 3–4 viikon kuluttua tartunnasta. Joskus sen havaitseminen on hitaampaa. Siksi testissä kannattaa käydä uudestaan kolmen kuukauden kuluttua.

● HIV-tartunta ei ole kuolemantuomio. Uusilla tehokkailla lääkkeillä oireet saadaan usein kuriin, ja ihminen voi elää käytännössä normaalia elämää.● Positiiviset ry:n työntekijät päivystävät chatissa tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 11-15 ja vapaaehtoiset maanantaisin ja torstaisin klo 18-20. Voit varata myös henkilökohtaisen keskusteluajan numerosta 09 692 5441. Yhdistys järjestää myös vertaisryhmiä ja kursseja.

Lisätietoa: hivpoint.fi ja thl.fi

Lue myös: 

Hi-viruksella on ikävä leima

Näin käytät kondomia

Tunnista sukupuolitaudit

Kun alapää kutisee

Hi-virus tehtiin aseettomaksi

Julkaistu: 12.6.2017