Sairaudet

WHO varoittaa Eurooppaa kasvavasta HIV-epidemiasta

Uusien HIV-diagnoosien määrä on vuonna 2016 saavuttanut kaikkien aikojen huipun Euroopassa sitten tilastojen keräämisen aloittamisen.

2.1.2018 Terve.fi

Uusien HIV-diagnoosien määrä on vuonna 2016 saavuttanut kaikkien aikojen huipun Euroopassa sitten tilastojen keräämisen aloittamisen. Epidemia pahenee hälyttävää vauhtia, WHO:n asiantuntijat varoittavat.

Vuonna 2016 yhteensä 160 000 eurooppalaista henkilöä sai HIV-tartunnan. Heistä noin 80 prosenttia asui Itä-Euroopassa. Kyseessä on suurin yhden vuoden aikana havaittu määrä uusia tartuntoja. Mikäli uusien tartuntojen määrä pysyy näin korkealla, emme voi saavuttaa asetettua tavoitetta lopettaa HIV-epidemia vuoteen 2030 mennessä.

Huolestuttavinta Euroopassa leviävässä epidemiassa on se, että usein henkilöt kantavat virusta useita vuosia ennen kuin se havaitaan. Tällöin on todennäköisempää, että he ovat ehtineet tartuttaa myös muita ennen kuin itse saavat hoitoa. Viruksen havaitseminen aikaisessa vaiheessa lisää huomattavasti myös itse potilaan mahdollisuuksia elää pitkä ja terveellinen elämä tartunnasta huolimatta.

WHO huomauttaa raportissaan, että Euroopassa tulee ottaa käyttöön uusia keinoja seuloa HIV:tä, sillä nykyiset eivät näytä olevan riittäviä. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi testit, joilla henkilöt voisivat testata itse itsensä menemättä lääkäriin.

Lähes 37 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti kantaa HIV:tä. Suurin osa heistä asuu Afrikan köyhillä alueilla, missä mahdollisuudet viruksen testaamiseen, leviämisen estämiseen ja hoitoon ovat heikommat kuin meillä. Viruksen leviämistä ei ole onnistuttu estämään myöskään varakkaammilla seuduilla paremmista resursseista huolimatta.

WHO:n käsittämällä Euroopan alueella HIV-tartuntojen määrä on kasvanut jopa 52 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Noin yksi kuudesta uudesta tartunnasta todetaan yli 50-vuotiailla henkilöillä.

Lähde: Reuters

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Hiv koskettaa lähes jokaista suomalaista – Mitä jos se olisit sinä?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi