Terve.fi

HIV koskettaa lähes jokaista suomalaista - Mitä jos se olisit sinä?

HIV koskettaa lähes jokaista suomalaista - Mitä jos se olisit sinä?
Hiv:n toteaminen arhaisessa vaiheessa vähentäisi uusien tartuntojen määrää. Hiv-tartunta saadaan usein ihmiseltä, joka ei tiedä kantavansa virusta.
Julkaistu 1.12.2016

Hiv tarttuu usein ihmiseltä, joka ei itse tiedä kantavansa virusta. Hivin varhainen toteaminen hyödyttää tartunnan saanutta ja ehkäisee osaltaan uusia tartuntoja. Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat järjestöt ovat huolissaan siitä, että Suomessa hiv-testiin hakeudutaan usein liian myöhään. Mahdollisuutta matalan kynnyksen anonyymiin hiv-testaukseen tulee Suomessa valtakunnallisesti vahvistaa ja hiv-testiin pitää voida hakeutua ilman syrjinnän pelkoa.

Hiviä on kaikkialla maailmassa ja tartunnan saaneita elää kaikissa maanosissa. Maailmassa on yli 34 miljoonaa hiv-positiivista, joista 2,5 miljoonaa on lapsia. Suuri osa tartunnan saaneista elää eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa. Suomalaista hiv-asiantuntemusta tulee hyödyntää seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvässä kehitysyhteistyössä.

Hiv koskettaa lähes jokaista suomalaista. Hiv tarttuu samalla tavalla kuin muutkin veri- ja seksiteitse tarttuvat taudit. Voit kohdata hiv-tartunnan saaneen työssäsi tai naapurustossasi, olla itse tartunnan saanut tai hänen läheisensä. Hiv-tartunta tuo tartunnan saaneen elämään haasteita, jotka liittyvät omaan terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin sekä yhdenvertaiseen kohteluun yhteiskunnassa.

Suomessa tartunnan saaneet voivat lääkehoidon avulla elää lähes normaalia elämää. He voivat käydä töissä, opiskella ja matkustaa. Hiv-positiivisuus ei ole este perheen perustamiselle, harrastamiselle, kavereiden kanssa hengaamiselle tai rakastamiselle.

Suomessa hiv-tartunnan saaneita on noin kolme tuhatta. Hiv-positiivisuudesta on edelleen Suomessa vaikea puhua. Puhumattomuus johtuu usein syyllistämisen ja syrjivän kohtelun pelosta. Jokainen voi toimia hiv-positiivisten ihmisten yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi. Paras keino avoimuuden lisäämiseksi on omien ennakkoluulojen murtaminen ja hiv-tiedon päivittäminen.

Kenelle itse kertoisit tartunnastasi? Mitä ajattelisit läheisestäsi, joka on saanut hiv-tartunnan?

Maailman aids-päivää vietetään maailmanlaajuisesti joka vuosi 1. joulukuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoutta ja ymmärrystä hivistä, tuoda esiin hiv-tartunnan saaneiden kannalta tärkeitä asioita ja ottaa kantaa epidemian leviämisen ehkäisyyn. www.maailmanaidspaiva.fi

Lähde: HIV-tukikeskuksen tiedote 1.12.2016

Kommentoi »