Terve.fi

raskaus ja sukupuolitaudit

raskaus ja sukupuolitaudit

Mia Astikainen

Terveydenhoitaja

Mia Astikainen

Kysymys:

Olen 25-vuotias 25+6 raskausviikoilla oleva nainen. Olin suojaamattomassa yhdynnässä tutun henkilön kanssa raskausviikoilla 25+4. Nyt rupesin kamalasti pelkäämään sukupuolitautien mahdollisuutta ja olenko aiheuttanut vauvalle kamalan vaaran. Klamydia ja tippuri kokeessa aion käydä pari viikkoa yhdynnän jälkeen mutta ilmeisesti kuppa ja hiv kokeet voi ottaa luotettavasti vasta myöhemmin. Olen niin peloissani. Olenko aiheuttanut vauvalle kamalan vaaran ja voinko tehdä muutakuin odottaa? Mitään oireita taudeista ei ole minulla. Ihminen jonka kanssa olin,on oireeton.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Suojaamattomassa yhdynnässä on aina mahdollisuus sukupuolitaudin tarttumiseen. Ikäistesi nuorten ihmisten tavallisimpia sukupuolitauteja ovat klamydia ja kondylooma. Klamydia ei ole merkittävä riski sikiölle tai raskaudelle. Hoitamattomana klamydia tarttuu vauvaan synnytyksessä ja voi aiheuttaa silmätulehduksen tai keuhkokuumeen. Kondylooma ei aiheuta sikiövaurioita eikä sitä tarvitse hoitaa raskauden aikana. HPV eli kondyloomavirus tarttuu vauvaan synnytyksessä ja voi aiheuttaa kondyloomalle tyypillisiä syyliä sukuelinten alueelle tai kurkunpäähän. Suojaamattomassa yhdynnässä voi toki saada muitakin tauteja ja/tai infektioita, mutta ne ovat ikäisilläsi harvinaisempia. On hyvä, että käyt testeissä, mutta sinun ei tarvitse olla peloissasi niin, että se häiritsee iloasi raskaudesta ja tulevasta vauvasta. Vahinko on tapahtunut eikä sille voi enää mitään, joten sinun on turha syyllistää ja soimata itseäsi kohtuuttomasti. HIV näkyy testissä varmasti kolmen kuukauden kuluttua ja kuppa kuusi viikkoa mahdollisesta tartunnasta.

Julkaistu: 7.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.