Terve.fi

jatkokysymys kysymykseen: Sukupuolitautien tarttuminen kädessäni olevaan haavaan

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 29.6.2017

Kysymys:

Kiitos aikaisemmasta vastauksesta! Kysyn vielä tarkennusta, kun minun on niin vaikea luottaa asiantuntijoiden ohjeisiin, koska niissä on usein ristiriitoja. Kirjoitin muutaman päivää sitten kädessäni olleeseen haavaan mahdollisesti saamastani tartunnasta. Minua jäi vain vielä vaivaamaan se, että onko mahdollista, että B-hepatiitti ei näy vielä testeissä 3-4 kk kuluttua? Kirjoitit, että testeihin voi mennä 3-4 kk kuluttua. Terveyskirjaston sivuilta luin, että se näkyy varmaksi vasta 6 kk kuluttua? Eikös hepatiitti C ja hiv ja kuppa näy kokeissa kuitenkin 4 kk kuluttua.

Toinen kysymys, onko varmaa, että B-hepatiitti ei voi ikinä tarttua sellaiselle ihmiselle, joka on rokotettu sitä vastaan? Minun täytyy selvittää, otinko B-hepatiitti rokotteen aikoinaan. Hiukan muistelen. Antaako se todella varmasti varman suojan ja onko testin tekemin turhaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastausta varten olen katsonut mitä näistä taudeista kerrotaan Duodecimin julkaisemassa Sukupuolitaudit kirjassa. Mainitsemani testit ja niiden luotettavuusajat katsoin HUSLabin ohjekirjasta, josta voit itse myös lukea mitä näistä edellisessä vastauksessa mainitsemistani testeistä kerrotaan. Ristiriitaa siitä, minkä ajan jälkeen näyte on luotettava, johtuu paljolti menetelmästä, jota testissä käytetään. On useita menetelmiä ja ne mittaavat vähän eri asioita, joten jokaisella testillä on oma ohjeistus.

Joskus testin luotettavuuden ajankohtaa laskettaessa arvioidaan oireiden ilmaantumisesta tai mahdollisesta tartunta-ajasta. Omassa vastauksessa laskin tuloksen luotettavuuden ajankohdan mahdollisen tartunnan ajankohdasta, koska mitään alkuoireita ei välttämättä edes ilmaannu.

B-hepatiittirokote suojaa täysin tartunnalta edellyttäen että on annettu yhteensä 3 rokotusta. Jos rokotetulta otetaan B-hepatiittitesti, ilmoittaa se, että näyte on positiivinen ja sisältää kyseisiä vasta-aineita. Eri testeillä taas voidaan tutkia, onko B-hepatiitti tartuttavaa lajia vai onko se parantunut siten, että se ei enää ole tartuntariski.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.