Sairaudet

Faktat haltuun: Klamydia

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Klamydiatulehduksen aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri, joka tarttuu yhdynnässä.

Teksti Toimitus
15.6.2015 Terve.fi

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti. Klamydiatulehduksen aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri, joka tarttuu yhdynnässä.

Klamydian itämisaika tartunnasta oireisiin on melko pitkä, 1—3 viikkoa. Itse tauti voi olla vähäoireinen tai jopa täysin oireeton.

Oireeton potilas voi kuitenkin tartuttaa tautia eteenpäin suojaamattoman seksin välityksellä.

Sekä miehillä että naisilla klamydia on usein täysin oireeton. Oireiden esiintyessä tavallisin ilmenemismuoto naisilla on kohdunkaulan tulehdus, joka voi aiheuttaa valkovuotoa, virtsan kirvelyä, alamahakipua ja vuotohäiriöitä.

Hoitamattomana tulehdus voi nousta kohtuun, munanjohtimiin ja munasarjoihin aiheuttaen koko pikkulantion tulehduksen jälkiseuraamuksineen. Toisaalta oireettomallekin tartunnankantajalle voi kehittyä vakavia jälkiseurauksia.

Miehillä oireina voi esiintyä virtsaputken kirvelyä, kutinaa ja vuotoa sekä mahdollisesti kivespussin turvotusta, punotusta ja kipua. Oireet ilmaantuvat yleensä noin 7—28 vuorokauden sisällä tartunnan saamisesta.

Klamydian diagnoosi ja hoito

Klamydia diagnosoidaan niin sanotusta alkuvirtsanäytteestä tai naisilla kohdun kaulakanavasta ja miehillä virtsaputkesta vanupuikkonäytteellä. Vastauksen saaminen kestää muutaman vuorokauden.

On tärkeä tietää, että klamydia ei näy papa-kokeessa eikä tavallisessa virtsatulehdusnäytteessä, ei myöskään pelkässä gynekologisessa tutkimuksessa.

Jos epäilee klamydiatulehdusta ja hakeutuu sen takia lääkäriin, epäily pitää sanoa ääneen. Oikeaan diagnoosiin johtava testi voi muutoin jäädä ottamatta.

Klamydia hoidetaan tavallisimmin kerta-annoksella atsitromysiini -antibioottia. Kerta-annoslääkityksestä huolimatta tauti ei välttämättä heti parane, vaan potilas on vielä tartuttava.

Kondomin käyttöä suositellaan kontrollikäyntiin asti, jossa pitää käydä 3—4 viikon kuluttua hoidon loppumisesta.

Klamydian ikävät jälkiseuraukset

Ikävin seuraus naiselle hoitamattomasta klamydiasta on munanjohdinvaurio.

Vaurion seurauksena riski lapsettomuuteen ja kohdunulkoiseen raskauteen kasvaa. Jos siittiö ja munasolu eivät pääse ollenkaan kohtaamaan, tai sitten hedelmöittynyt munasolu ei pääse kohtuun vaan jää munanjohtimeen, voi kehittyä kohdunulkoinen raskaus.

Lapsettomuus todetaan useimmissa tapauksissa vasta monen vuoden kuluttua klamydiatulehduksen sairastamisesta. Vaurioituneita munanjohtimia ei voi kuitenkaan korjata, vaan tällöin ainoa mahdollisuus biologisen lapsen saamiseksi on keinohedelmöitys.

Myös miehillä klamydiatulehdus voi aiheuttaa hedelmällisyyden alenemista. Aiemmin sairastettu klamydia voi aiheuttaa vasta-ainereaktion siittiöitä vastaan tai heikentää muuten sperman laatua.

Naisilla klamydiatulehdus lisää riskiä kohdunkaulan syöpään myöhemmällä iällä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi