Terve.fi

Yleistietoa lapsettomuudesta

Yleistietoa lapsettomuudesta
Lapsettomuuden taustalla voi olla useita syitä. Lapsettomuus ei ole suoraan periytyvä ominaisuus. Lue lisää lapsettomuudesta.
Julkaistu: 10.4.2018

Miehen lapsettomuuden perustutkimus on siemennesteanalyysi. Siemennesteestä analysoidaan siittiöiden määrä, laatu, liikkuvuus sekä siemennesteen kokonaismäärä. Jos siittiöiden lukumäärä on vähäinen, taustalla voivat olla hormonaaliset tai perinnölliset syyt. Miehen hormonaalista tilannetta voidaan kartoittaa laboratoriokokeilla (esim. S-LH, S-FSH ja testosteroni). Mikäli siittiöiden lukumäärä on hyvin vähäinen, tulee myös miehen kromosomisto tutkia, koska kromosomimuutokset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Naisesta pyritään ensimmäiseksi varmistamaan, tapahtuuko ovulaatio eli munasolun irtoaminen. Ovulaatio voidaan todeta kuukautiskierron lopulla otetusta verinäytteestä. Keltarauhashormonin määrän tulisi veressä selkeästi nousta, jos munasolun irtoaminen tapahtuu. Apteekeista ja jopa hyvin varustetuista ruokakaupoista on saatavilla ns. ovulaatiotesti (LH-testi), joka tehdään aamuvirtsasta raskaustestin tavoin. Tämä testi ilmoittaa vuorokautta ennen munasolun irtoamisen ajankohdan. Jos tutkimukset viittaavat ovulaatiohäiriöön, voidaan tilannetta tutkia lisää määrittämällä tutkittavalta verestä prolaktiini (maitohormoni), kilpirauhasarvo (TSH), S-LH sekä S-FSH.

Kohdun rakenteellisia vikoja ja munajohdinten aukioloa voidaan tutkia hysterosonografialla. Sonohysterografiassa ruiskutetaan pieni määrä steriiliä vettä kohdunkaulan kautta kohtuonteloon ja samalla seurataan ultraäänellä kohtuontelon laajenemista. Jos veteen lisätään ilmaa, saadaan ilmakupla-vesiseoksella tutkittua myös munatorvien aukiolo.

Jos potilaalle joudutaan tekemään jostain muusta gynekologisesta syystä mahan alueen tähystysleikkaus, tai epäillään endometrioosia, munatorvien aukiolo ja kohdun muoto tutkitaan leikkauksen yhteydessä. Kohtua voidaan tutkia myös hysteroskooppisesti, jossa emättimen kautta viedään tähystysputki kohtuun. Samalla voidaan joskus tehdä mahdollisia hoitotoimenpiteitä.

Lapsettomuuden seuranta

Mikäli lapsettomuuden taustalla on sairaus, määrittää hoitava lääkäri tarvittavat seurantakäynnit.

Lapsettomuuden periytyvyys

Lapsettomuus ei luonnollisestikaan ole suoranaisesti periytyvä ominaisuus, mutta joidenkin lapsettomuutta aiheuttavien tekijöiden tiedetään olevan suvuttain ilmeneviä. Esimerkiksi naisten munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on jossain määrin perinnöllinen tila.

Lapsettomuuden yleisyys

Lapsettomuudesta kärsii noin 15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pareista.

Lapsettomuuden ennuste

Lapsettomuuden ennuste on aina pariskuntakohtainen ja riippuu lapsettomuuden taustalla olevista syistä.

Lähteet:

Tiitinen A. Unkila-Kallio L. Lapsettomuus, Naistentaudit ja synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Tiitinen A. Lapsettomuus, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Morin-Papunen R. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Lapsettomuushoito, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

ICD-10:

N46 Miehen hedelmättömyys

N97 Naisen hedelmättömyys

Kommentoi »