Kauneus ja Terveys

PCOS-oireyhtymä pistää hormonit (ja koko elämän) sekaisin

PCOS-oireyhtymä pistää hormonit (ja koko elämän) sekaisin
Vaivaako akne? Lähteekö tukka? Vuodatko milloin sattuu? PCOS eli monirakkulaoireyhtymä voi aiheuttaa monia yllättäviä vaivoja.
Julkaistu: 1.3.2012

Eevan kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana. Jo seuraavana vuonna kuukautiskierto piteni. Vuodot alkoivat tulla epäsäännöllisesti ja niin runsaina, ettei Eeva voinut toisinaan edes lähteä kotoa.

Välillä kuukautiset olivat puolikin vuotta kateissa. Sen jälkeen ne saattoivat tulla lähes tauotta useita kertoja peräkkäin. Yläasteen loppupuolella oireet pahenivat.

Kun Eeva oli 16-vuotias, hänen hiuksensa lähtivät valtavina tukkoina. Samoihin aikoihin alkoi akne, joka ei talttunut millään. Eeva kävi lääkäreiden vastaanotoilla, käytti akneen vahvoja lääkekuureja ja e-pillereitä. Lukioikäisenä hän sairastui masennukseen.

Muitakin oireita ilmaantui. Liikakarvoitusta esiintyi leuassa, rinnoissa, vatsassa ja takareisissä.

– Painoni heittelehti, ja samoihin aikoihin sain myös ennen kuukautisia rajuja, fyysisiä itseinhokohtauksia, Eeva kertoo.

25-vuotiaana Eeva sai PCOS-diagnoosin. Lääkäri ei kuitenkaan silloin kertonut, mikä PCOS on. Hän antoi ehkäisypillerireseptin käteen ja ohjasi ulos.

Yleinen oireyhtymä 

Eeva ei ole vaivoineen yksin. Oireyhtymä on eräs yleisimmistä munasarjan toimintahäiriöistä.

Dosentti, lääketieteen tohtori ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Laure Morin-Papunen Oulun yliopistollisesta sairaalasta on tutkinut PCOS:ää vuodesta 1994 asti.

Hän kertoo, että oireyhtymää sairastaa jopa viidestä kymmeneen prosenttia kaikista naisista – osa tietämättään.

– PCOS-potilaista yli puolet on ylipainoisia. Se on enemmän kuin väestössä ylipäätään. Nimenomaan keskivartalopyöreys on tyypillistä PCOS-potilaille – myös silloin, kun potilas on normaalipainoinen, Morin-Papunen kertoo.

Koska keskivartalolihavuuteen liittyy lähes aina insuliiniresistenssi, PCOS:stä kärsivien voi olla tavallista vaikeampaa pudottaa painoaan. Aineenvaihduntahäiriötä ei kuitenkaan pystytä osoittamaan, eivätkä tutkijat ole yksimielisiä siitä, onko hoikkien ja ylipainoisten naisten PCOS sama asia.

Ylipainon ja keskivartalolihavuuden lisäksi tyypillisiä oireita ovat selkeä liikakarvoitus eli hirsutismi, akne, lapsettomuusongelmat ja pidentynyt kuukautiskierto, mikä tarkoittaa, että kuukautisten välinen aika on yli viisi viikkoa, tai se, ettei kuukautisia tule ollenkaan.

PCOS saattaa olla perinnöllinen, vaikka selkeää yksittäisen geenin virhettä ei ole pystytty osoittamaan. Oireita alkaa ilmetä murrosiässä, kun munasarjan oma hormonitoiminta käynnistyy.

Usein hormonitoiminta on jo alusta alkaen epätasapainossa ja munasarjat tuottavat liikaa andro­geenejä eli mieshormoneja. Siitä syystä munarakkula ei kehity normaalisti, vaan munasarjassa saattaa olla runsaasti pieniä varhaisvaiheisia munarakkuloita. Tästä juontaa oireyhtymän nimi.

Ravitsemustilan ja hormonihäiriöiden suhde 

Lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora väitteli vuonna 2000 ravitsemustilan ja hormonihäiriöiden välisistä suhteista oireyhtymässä.

– PCOS:stä kärsivillä on jonkinasteinen hormonaalinen ja hyvin usein myös hiilihydraattiaineenvaihduntaan liittyvä häiriö.

Tyypillistä on solukalvon insuliiniresistenssi: kun verensokeri nousee ruokailun yhteydessä syötyjen hiilihydraattien myötä, haima alkaa erittää normaalia enemmän insuliinia, jotta sokeri kulkeutuisi verestä soluihin ja veren sokeripitoisuus pysyisi normaalina.

– Insuliiniresistenssissä solukalvo ei läpäise yhtä hyvin sokeria ja tilannetta korjaa kiihtynyt insuliinin eritys. Voimakkaammat heilahtelut voivat tuntua huonona olona, Olkinuora selittää.

Joka kolmannella ylipainoisella PCOS:stä­ kärsivällä todetaan 40 ikävuoteen mennessä heikentynyt sokerinsietokyky ja 7–10 prosentilla tyypin 2 diabetes.

Normaalipainoisilla oireyhtymästä kärsivillä riski on huomattavasti vähäisempi. Heistä 10 prosentilla todetaan heikentynyt sokerinsietokyky ja 1,5 prosentilla tyypin 2 diabetes.

Jos kohonneiden mieshormonien lisäksi veren insuliinipitoisuus on jatkuvasti koholla, munasolurakkulan kypsymisen häiriö pahenee. Sen seurauksena kuukautiset ovat epäsäännölliset tai eivät tule ollenkaan.

Lapsettomuuden taustalla 

Usein munasolu ei irtoa, ja siksi monella oireyhtymästä kärsivällä naisella on vaikeuksia tulla raskaaksi.

– Lapsettomuustapauksista 20–30 prosenttia johtuu munasolun irtoamishäiriöistä. Niistä merkittävä osa on PCOS:n aiheuttamia, Olkinuora kertoo.

Monelle naiselle syntyy noidankehä, sillä korkeat munasarjan LH-säätelyhormonitasot sekä insuliinitasot yhdessä lisäävät munasarjojen mieshormonien liikaeritystä, pahentavat toisiaan ja lisäävät keskivartalolihavuutta.

PCOS on kuitenkin jokaisella omanlaisensa. Oireet ja niiden voimakkuusaste vaihtelevat.

Miten monirakkulainen munasarja sitten todetaan? Oireyhtymästä kärsivillä näkyy usein ultraäänitutkimuksessa munasarjoissa helminauhamainen muodostelma munarakkuloita.

Oireyhtymää epäiltäessä tehdään myös tarvittavat hormonikokeet ja tarvittaessa mitataan sokerinsietokyky, verenpaine sekä maksa- ja kilpirauhasarvot.

Morin-Papunen huomauttaa, että paras hoito on omiin elämäntapoihin vaikuttaminen. Ylipainoisten ensisijaisena hoitokeinona on laihdutus ja tupakoinnin lopettaminen.

Koska oireyhtymään liittyy lähes aina jonkinasteinen insuliiniresistenssi, valkoiset jauhot ja sokeri eli nopeasti imeytyvät hiilihydraatit tulee karsia ruokavaliosta.

Ruoan laatuun ja energiapitoisuuteen tulee kiinnittää huomiota. Liikuntaa kannattaa harrastaa ja myös elämän ja unen laadusta on hyvä huolehtia, jotta vältytään turhalta stressiltä.

– Mikäli nainen ei toivo heti tulevansa raskaaksi, yhdistelmäehkäisypillerit saattavat auttaa. Ne jarruttavat aivolisäkkeen eli hormonisäätelykeskuksen toimintaa ja häiriintynyttä hormonituotantoa, minkä seurauksena munasarja saa olla lepotilassa, Olkinuora kertoo.

Toimintahäiriö, ei sairaus 

Hoitamattomana PCOS on terveysriski ja merkki laajemmasta metabolisesta häiriöstä etenkin, jos siihen liittyy ylipaino.

Silloin PCOS näyttää lisäävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja sydän- sekä verisuonitauteihin, kuten sepelvaltimotautiin tai sydämen veritulppaan.

Ylipainoisilla jo kymmenen prosentin painonpudotuksesta on merkittävästi hyötyä. Usein jo se saattaa saada munasolun irtoamaan, jolloin hedelmöittyminen on mahdollista.

– Kun kyseessä on hoikka nainen, lääkärillä on lääkkeitä munasolun irtoamisen edesauttamiseksi. Haittoja lääkityksestä on kaiken kaikkiaan vähän. Hoitosuunnitelma ja lääkitys valitaan aina tapauskohtaisesti ja naisen elämäntilanne huomioiden, Olkinuora sanoo.

PCOS ei ole sairaus, vaan munasarjan toimintahäiriö. Vaikka häiriöstä ei voi parantua, PCOS:ää voidaan hallita.

– Oireyhtymään kuuluu ikäviä oireita, mutta on lohduttavaa, että siitä kärsivät naiset saavat yleensä hyvin apua lapsettomuushoidoista ja tulevat usein niiden myötä raskaaksi. Laihduttamalla he voivat myös vaikuttaa oireisiin ja oireyhtymään liittyviin terveysriskeihin, Morin-Papunen sanoo.

Ajan kuluessa munasarjan androgeenien eritys vähenee ja pienten munarakkuloiden varasto pienenee. Siitä johtuen PCOS:stä kärsivien kuukautiskierto voi parantua iän myötä ja oireet voivat helpottua itsestään.

PCOS:n hoitokeinot: 

Lääkäri saattaa ehdottaa seuraavia hoitomuotoja:

  • ylipainoiselle painon pudotusta ruokavalion ja liikunnan tuella
  • tupakoinnin lopettamista
  • yhdistelmäpillereitä, jos nainen ei toivo heti tulevansa raskaaksi.

lisäksi:

  • hoikalla, raskautta toivovalla naisella munarakkulan kasvua voidaan vauhdittaa FSH-säätelyhormonin määrää lisäävillä antiestrogeenejä ja aromataasiestäjiä sisältävillä tableteilla 
  • FSH-säätelyhormonia voidaan antaa pistoksina
  • kiertohäiriöissä voidaan joskus turvautua jaksotettuihin keltarauhashormonivalmisteisiin.

Asiantuntijat lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora Felicitas-klinikalta sekä dosentti, lääketieteen tohtori ja naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Laure Morin-Papunen Oulun yliopistollisesta sairaalastaLähde Maritta Hippeläinen: Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on terveysriski, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2002

1 kommentti