Terve.fi

Virtsanäyte -potilasohje

Virtsanäyte -potilasohje

Virtsasta voidaan tutkia useita asioita.
Teksti Terve Media Oy
Mainos

Virtsasta voidaan tutkia useita asioita. Yleisimpiä tutkimuksia ovat muun muassa tulehduksen osoittaminen virtsateissä ja virtsaan erittyvien aineiden määrät ja niiden muutokset. Virtsasta voidaan tutkia esimerkiksi bakteerit, veri, valkuaisaineet ja sokeri. Yhä useamman taudin seuranta voidaan tehdä virtsan tutkimisen avulla.

Virtsanäyte otetaan ns. keskivirtsanäytteenä (PLV) ja yleensä aamulla tai kun virtsa on ollut yli neljä tuntia virtsarakossa. Näin varmistetaan, että virtsa on riittävän väkevöitynyttä jolloin tutkimus on mahdollisimman luotettava. Virtsanäytteestä tehdään lähes aina pikatesti, jossa muutamassa minuutissa saadaan suuntaa-antavat tulokset. Tarvittaessa virtsa voidaan laittaa viljelyyn, jolloin nähdään mahdollinen bakteerikasvu ja mikä lääkeaine puree mahdolliseen bakteeriin. Virtsa voidaan myös mikroskopoida tai muuten tutkia virtsan sakka. Klamydia ja tippuri tutkitaan alkuvirtsanäytteestä geenimonistustekniikalla (nukleiinihappomonistustesti).

Ennen näytteenottoa tulee huolehtia hygieniasta:

Naiset

  • Pese ensin kädet ja sen jälkeen ulkosynnyttimet
  • ÄLÄ käytä pesemiseen saippuaa tai desinfektoivia aineita
  • Levitä häpyhuulet ja pyyhi virtsaputken suu tarkkaan kostealla vanutupolla tai paperipyyhkeellä ja toista pyyhkiminen vähintään neljä kertaa

Miehet

  • Pese kädet ennen peniksen pesua
  • Vedä esinahka kokonaan taakse
  • Suorita pesu kostealla paperilla tai vanutupolla ja toista pesu vähintään neljä kertaa

Keskisuihkunäytteessä pyritään saamaan tutkittavaksi virtaamisen keskivaiheilla tuleva virtsa. Eli alkuvirtsan annetaan mennä pönttöön ja sen jälkeen lasketaan virtsaa keräysastiaan noin ½ dl. Virtasuihku ei siis saa välillä katketa. Pienillä lapsilla käytetään iholle liimattavaa pussia tai astian voi laittaa potan etureunaan jolloin luonnostaan voimistuva virtsasuihku osuu keskivaiheilla keräysastiaan.

Ajoitetussa virtsanäytteessä kotona tai näytteenottopisteessä näyte tulee ottaa aamulla tai aamupäivällä siten, että edellisestä virtsaamisesta on kulunut mieluimmin yli 4 tuntia, eikä näytteenottoa ole edeltänyt voimakas virtsaneritys. Näin päästään luotettavaan lopputulokseen.

Kun näyte otetaan kotona, tulee säilytysastia säilyttää jääkaapissa (max neljä tuntia), mutta varottava, että virtsa ei pääse jäätymään.

 

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

Julkaistu: 27.6.2006