Sairaudet

Sukupuolitautitesti voidaan pian tehdä älypuhelimella

Tutkijat ovat kehittäneet älypuhelimelle tarkan klamydiatestin, joka voisi rajoittaa taudin leviämistä tarjoamalla helpomman ja halvemman seulonnan.

31.7.2015 Terve.fi

Tutkijat ovat kehittäneet älypuhelimelle tarkan klamydiatestin, joka voisi rajoittaa taudin leviämistä tarjoamalla helpomman ja halvemman seulonnan.

Klamydia voi olla oireeton

Monet klamydiaa sairastavat ihmiset eivät välttämättä tajua, että tauti voi olla oireeton, mutta hoitamattomana voi kehittyä sisäsynnytintulehdukseksi ja korjaamattomasti vahingoittaa naisen lisääntymiselimistöä.

Tutkijatiimi John Hopkinsin yliopistosta on kehittänyt ensimmäisen halvan sovelluksen, joka voi diagnosoida klamydian. Lisäosa puhelimeen on noin kahvikupin kokoinen ja toimii pattereilla.

Laitteen toiminta perustuu mikrofluidistiseen patruunaan, joka havaitsee sukupuolielimistä otetusta pyyhkäisynäytteestä klamydiaa aiheuttavan bakteerin DNA:n.

Klamydiaa voitaisiin testata laajemmassa mittakaavassa

Uusi sovellus voisi tehdä klamydiatestauksesta helpompaa ja halvempaa. Tämä mahdollistaisi sukupuolitautitestien tekemisen laajemmassa mittakaavassa etenkin riskiryhmässä oleville ihmisille.

- Mikäli voimme tuoda luotettavaa molekyylidiagnostiikkaa hyödyntävää teknologiaa lähemmäksi klinikoita, voimme parantaa yleistä terveydenhuoltoa klamydiapotilaille ja samalla säästää kuluissa, toteaa tutkija Dong Jin Shin John Hopkinsin yliopistosta.

Lähteet:

NewsWise – American Association for Clinical Chemistry 

Lue myös:

Viisi yleisintä sukupuolitautia – katso hätkähdyttävät kuvat! 

Klamydia on salakavala tauti 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi