Terve.fi

Hepatiitti ja hiv

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu: 7.5.2016

Kysymys:

Hei,

internetistä löytyy nykyisin kovasti ristiriitaista tietoa varsinkin hepatiitin ’’elinajasta’’ kehon ulkopuolella. Onko näin, että HI-virus ei säily kehon ulkopuolella tartuttavana? Entäs sitten hepatiitti, lähiinä B ja C? Säilyvätkö ne esimerkiksi kuivuneessa veressä ja muissa eritteissä päiviä, kuten jossain väitetään? Vai voiko olettaa niiden kuolevan samalla, kun eritteet kuivuvat tai ne huuhdellaan pois esimerkiksi vedellä pinnoilta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Virukset eivät yleensä säily pitkään hengissä sen jälkeen, kun niiden isäntäeläin on kuollut tai ne ovat joutuneet erilleen isäntäsoluistaan. Influenssaviruksen on kuitenkin todettu pysyvän elossa yli tunnin huoneenlämmössä. Vaipalliset virukset, joihin HI-viruskin kuuluu, tuhoutuvat nopeasti, alle puolen tunnin. Hepatiittivirukset ovat jonkinverran sitkeähenkisempiä, ei kuitenkaan yli tunnin hengissä kestäviä. Virusten tuhoutumista voidaan nopeuttaa mm. kuumalla, UV-, ja ionisoivalla säteilyllä sekä erilaisilla kemiallisilla aineilla kuten alkoholiliuoksilla, formaliinilla ja klooriliuoksilla. Oleellista HI-, B- ja C-hepatiittivirustartunnoille on, että tartunnan pitää tapahtua veritartuntana: elävien virusten täytyy päästä kontaktiin verenkiertoon verisuoniston tai rikkoutuneen ihon tai limakalvon kautta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.