Terve.fi

HIV-lääkkeille resistentit viruskannat yleistyneet

HIV-lääkkeille resistentit viruskannat yleistyneet
HIV-lääkitysten yleistymisen myötä ovat yleistyneet myös niille vastustuskykyiset viruskannat.
Julkaistu 20.12.2017

HIV:n antiretroviraaliset lääkkeet mahdollistavat nykyään lähes normaalin elämän ja eliniän HIV-tartunnan saaneille, mutta lääkitysten yleistymisen myötä ovat yleistyneet myös niille vastustuskykyiset viruskannat. Ongelma on suurin Afrikassa, missä myös epidemia on pahin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella nykyään noin 10 prosenttia potilaista, joilla lääkitystä ollaan aloittamassa, kantaa lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja. Erityisesti vastustuskyky NNRT-lääkkeille eli nonnukleosidi-RT-estäjille on yleistynyt.

Vastustuskykyiset kannat ovat lisääntyneet varsinkin itäisessä Afrikassa ja Etelä-Afrikassa. Vastustuskykyisten kantojen kantajat ovat usein saaneet antiretroviraalisia lääkkeitä aikaisemminkin, mutta he ovat syystä tai toisesta lopettaneet lääkityksen ensimmäisellä kerralla, mikä on antanut viruksella mahdollisuuden kehittää vastustuskyvyn.

Vastustuskykyisten viruskantojen yleistyminen huolestuttaa, sillä määrätietoisin ponnisteluin HIV-epidemia olisi mahdollisesti voitettavissa lääkitysten ja muiden nykyisin käytössä olevin keinoin.

Tulokset julkaistiin Lancet Infectious Diseases -lehdessä, ja ne perustuvat 56 000 vuosina 2001–2016 antiretroviraalisen lääkityksen aloittaneen HIV-potilaan terveystietoihin 63 eri maasta.

Lue lisää:

Kommentoi »