Terve.fi

ECDC: Yli puolet HIV-infektion saaneista Euroopassa ovat saaneet diagnoosin myöhään

ECDC: Yli puolet HIV-infektion saaneista Euroopassa ovat saaneet diagnoosin myöhään
Euroopan alue on ainoa alue, jossa uudet HIV-infektiotapaukset ovat nousseet. Lue lisää.
Julkaistu 3.12.2017

Euroopan terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC ovat huolissaan HIV-infektioiden määrän noususta WHO:n Euroopan alueella. Hiv todetaan keskimäärin kolmen vuoden kuluttua tartunnan saamisesta, Euroopan tautienehkäisy ja valvontakeskus kertoo tiedotteessaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan alue on ainoa alue, jossa uudet HIV-infektiotapaukset ovat nousseet. WHO:n Euroopan alue koostuu yhteensä 53 maasta ja 900 miljoonan väestöstä.

HIV-infektioita diagnosoidaan 160 000 ja yli 29 000 näistä tapauksista todetaan Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen sisältä, Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus kertoo tiedotteessaan. Diagnooseista 51 prosenttia on tehty infektion myöhäisessä vaiheessa.

Nykyisten tietojen perusteella henkilön HIV-infektio diagnosoidaan keskimäärin kolmen vuoden kuluttua tartunnan saamisesta. Hivin myöhäinen diagnoosi voi lisätä tartuntojen määrää ja todennäköisyyttä kehittää AIDS, tiedote kertoo.

Myös ikä liittyy myöhäiseen diagnoosiin. Ympäri alueen 65 prosenttia 50-vuotiaista ja vanhemmista henkilöistä diagnosoitiin tartunnan myöhäisessä vaiheessa. Vanhemmassa väestössä terveyspalvelut ja mahdollisuudet vaikuttavat aikaisen diagnoosin tekemiseen.

Nopean diagnoosin kolme hyötyä: Hiv ei voi levitä enää muille. Vähentää AIDSin riskiä. Vähentää tuberkuloosin tartuntaa tai sen kehittymistä. Maailman AIDS-päivää on vietetty aina 1.12.2017 aina vuodesta 1988 asti, tiedote kertoo.

Lähde: ECDC

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »