Sairaudet

HIV tarttuminen?

18.7.2017 Terve.fi
Kysymys

Hei! Mielessäni on melkoinen huoli laboratorion näytteenottotilanteesta. Laboratoriohoitajan lähellä olevassa kärryssä oli verisiä lappuja (edellisten kävijöiden) ja olin näkevinäni että hänen kätensä juuri ennen lapsen kyynärtaipeesta otettua näytteenottoa koskettivat näitä toisten verisiä lappuja, joissa oli vielä tuoreen näköistä verta. Hän paineli ennen näytteenottoa lapsen ihoa suonta etsiessään, jonka jälkeen neula tietysti rikkoi ihon. Jos edellisten asiakkaiden (käyneet ehkä näytteenotolla muutamia minuutteja aiemmin) verilapuissa oli esim HIV-virusta, niin voiko näistä käden kosketettua ensin niitä ja sen jälkeen ihoa ja sen jälkeen neulan rikkoessa ihon, siirtyä HIV-virus ihosta verenkiertoon ja tartuttaa? Tiedän kyllä faktat HIV ja hepatiitti-virusten normaaleista siirtymismekaneista (sukupuoli ja/tai limakalvokontakti), mutta elimistön ulkopuolella olevasta viruksen inaktivoitumisestakin on erilaista tietoa. Olisin todella kiitollinen tarkasta vastauksesta ja koska kyseessä on vieläpä lapsi, ei kontrolleihin meneminen ole ihan helppoa kuten aikuisella. Hoitajan käytöstavat ja asiantuntemuksen puutteet aiheuttivat vielä lisää pahaa mieltä, mutta se onkin jo toinen juttu.

Vastaus
Vastaaja Ilkka Kuisma
Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

HI- ja C-hepatiittivirus tarttuu vain verikontaktissa eli jos sairastuneen veri joutuu suoraan kontaktiin terveen veren kanssa. B-hepatiitti voi tarttua muidenkin elimistön nesteiden kautta. A-hepatiittivirusta erittyy ulosteisiin. Huonon käsihygienian kautta sitä voi joutua ruokaan ja juomaan ja aiheuttaa sitä kautta tartunnan. Veristen HIV:tä sisältävien esineiden tartuttavuus on 0,3%;n luokkaa. Pohjoismaissa ei ole todettu yhtään työperäistä HIV-tapausta. Lapun pinnalla virus altistuu hapelle ja matalille lämpötuöoille eikä säily elinkykyisenä. Injektioruiskun onton neulan sisältämä veri on helpommin tartuttavaa ,mutta siitähän ei teidän tapauksessanne ollut kyse. Jos oletetaan, että hoitajan käteen olisi tarttunut HI-virusta ja hän sen jälkeen olisi ottanut lapsesta verinäytteen, ei verikontaktia vielä olisi syntynyt, koska hän ei luultavasti koskettanut neulan kärkeä kädellään. Näytteenoton jälkeen hän varmaankin painoi pistoskohtaa, mutta välissä oli tufferi, puhdas sidoslappu. Ihon painelun jälkeen hän varmaankin desinfioi pistoskohdan. On erittäin epätodennäköistä, että tartuntaa olisi tapahtunut.

Hyvä on ottaa yhteyttä hoitajan esimieheen ja kertoa tapauksesta. Tilanne vaikuttaa epäammattimaiselta. Jos haluatte saada täyden varmuuden asiasta, voitte otattaa lapsesta virusvasta-aineet.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi