Kauneus ja Terveys

Vaihdevuodet nelikymppisenä: "Hikoilin massiivisesti ja juoksin vessassa"

Vaihdevuodet nelikymppisenä: "Hikoilin massiivisesti ja juoksin vessassa"
Vaihdevuodet yllättivät Helenan: "En olisi uskonut, että mummotauti voi alkaa niin aikaisin."
Julkaistu: 25.10.2018

Vaihdevuodet hiipivät vantaalaisen Helena Kinnusen elämään 10 vuotta keskimääräistä nuorempana.

Vaihdevuosien alku oli kova kokemus. Helena kertoo:

”Kun kuukautisvuotoni väheni nelikymppisenä, luulin, että se johtui hormonikierukasta. Olin kuitenkin ärtynyt, hikoilin, enkä saanut unta. Siksi menin lääkäriin. Hän sanoi heti, että oireeni sopivat vaihdevuosiin. Minä epäilin työstressiä, joten en selvittänyt asiaa enempää.

Kun kuukautisia ei tullut 43-vuotiaana enää lainkaan, menin gynekologille. Hänkin epäili vaihdevuosia.

Hän kertoi kuullensa, että mitä vanhempana kuukautiset alkavat, sitä aiemmin vaihdevuodet tulevat. Se oli minulle uusi tieto. Minulla alkoi menkat vasta 15-vuotiaana.

En tiedä, onko muilla suvussamme ollut aikaisia vaihdevuosia. Äitini on kuollut, eivätkä kaksi vanhempaa siskoani muista omistaan mitään. Ne eivät tainneet olla kovin pahat.

Verikoe vahvisti epäilyt. Hormonipitoisuudet olivat niin matalat, ettei munasarjoissani ollut mitään toimintaa.

Sydämentykytykset pelästyttivät

En olisi uskonut, että mummotauti voi alkaa niin aikaisin! Hikoilin niin massiivisesti, että kiikutin hiestä märät lakanat pesukoneeseen joka aamu. Jouduin myös käymään vessassa pari kolme kertaa yössä, koska minulla on synnynnäisesti pieni virtsarakko.

Huonoja yöuniani pahensivat öiset sydämentykytykset. Ne pelottivat, koska suvussani on sydänsairauksia. Isäni kuoli syliini, kun sai sydänkohtauksen 67-vuotiaana. Veljeni sai aivoinfarkteja ja kuoli alle 60-vuotiaana. Onneksi sydänfilmini osoitti, että kaikki oli kunnossa.

"Mieliala vaihteli, olin ikävä muille"

Mielialani alkoi poukkoilla, muisti ja pinna lyhetä. Saatoin tölväistä vaikka kioskin myyjää ikävillä sanoilla.

Tuskanhikeen auttoi se, että liikuin paljon kolmen koirani kanssa ja ohjasin lihaskuntojumppia. Opettelin myös uuden, terveellisemmän ruokavalion. Kun lisäsin kalan ja kasvisten syömistä ja lopetin valkoisen sokerin käytön, laihduin 14 kiloa.

Vaihdevuosien yksi huomattavimmista muutoksista tapahtui limakalvoilla. Gynekologi päivittelikin, että alapääni on kuiva kuin Sahara. Sain apua voiteista ja puikoista, enkä tunne enää kipua virtsatessa.

Ihanat hyvästit kuukautisille

Vaihdevuodet eivät olleet isku itsetunnolleni. Minulle ei tullut tunnetta, että nuoruus meni ja mummous tuli. Koin, etten kaivannut lisää lapsia. Olin saanut tyttäreni 25-vuotiaana, ja raskaus ja synnytys olivat olleet vaikeat. Lääkäri oli sanonut, että uusi raskaus olisi riski.

Hiuksenikaan eivät harmaantuneet. Olin ikionnellinen, kun kuukautisia ei tullut enää.

Nykyään vaihdevuosista on jäljellä vain pientä lämpöaaltoilua."

Kommentoi »